Hanif Bali (M) kommer inte att avgå som riksdagsledamot – men han har heller ingen vilja att kandidera till nästa val, skriver han på Facebook. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Bali efter att utredningen lagts ned: ”Tänker inte avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Hanif Bali (M) tänker inte avgå från sina politiska uppdrag. Det skriver riksdagsledamoten på Facebook i en första kommentar efter att förundersökningen mot honom lagts ned. Samtidigt säger sig Bali inte vara villig att kandidera till riksdagen igen i nästa val.

Särskilda åklagarkammaren beslutade på fredagen att lägga ned förundersökningen mot Bali. Åklagaren konstaterar att inget brottsligt har begåtts och ansåg sig inte ens behöva hålla förhör med Bali.

Utredningen gällde anklagelser om att riksdagsledamoten skulle ha försökt förmå en ung flicka att skicka nakenbilder på sig själv till honom. Flera polisanmälningar gjordes. Bland annat inkom en anmälan om misstanke om brottet utnyttjande av barn för sexuell posering och åklagaren inledde en förundersökning i det ärendet.

”Tänker inte avgå”

På fredagseftermiddagen kommenterade Bali den nedlagda utredningen i ett inlägg på Facebook. Han beskriver de gångna veckorna som de värsta i hans och hans anhörigas liv, samtidigt som han ser positivt på att ärendet utretts.

”Jag har hela tiden varit positivt inställd till en förundersökning där jag var villig att samverka för att bevisa min oskuld”, skriver Bali.

I samband med att utredningen inleddes tog Bali en paus från politiken. Nu när den avslutats har han siktet inställt på att återgå till sina uppdrag.

”Jag tänker inte avgå. Jag kommer fullfölja mitt löfte till mina väljare om att representera dem mandatperioden ut.”

Kandiderar inte igen

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att Hanif Bali nu kan komma tillbaka till sin tjänst, men att det kan bli aktuellt med interna åtgärder. 

“Vi har nu tagit del av åklagarens besked om att förundersökningen mot Hanif Bali är nedlagd. Nu får vi överväga om ytterligare interna åtgärder blir aktuella. Enligt vår kandidatförsäkran har Hanif Bali nu möjlighet att återgå i tjänst då han inte längre är föremål för en rättslig utredning” skriver han till SVT Nyheter.  

Balis vilja att kandidera till riksdagen igen är dock ”obefintlig”, meddelar han.

”Men mitt engagemang för politiken och Sverige är oförändrat och jag är ganska säker på att jag kommer hitta, med hjälp av er, andra kanaler för engagemang”, skriver Hanif Bali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.