Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin föll åtta meter – överlevde olyckan på Gröna Lund Foto: Privat

Karin och Mikael överlevde Jetline-olyckan på Gröna Lund: ”Kände dödsångest”

Uppdaterad
Publicerad

Sekunderna innan bergodalbanan Jetline på Gröna Lund spårade ur förstod Karin Elmegard att något var fel. Nästan ett år efter olyckan, som nästan tog hennes liv, berättar hon om skräckupplevelsen.

– Jag ser hur en stor del lossnar. Jag tänkte nu ”spårar det ut” och kände dödsångest, berättar hon i Morgonstudion.

Det var i juni i fjol som bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur. En kvinna i 30-årsåldern omkom efter att hon slungats ut ur vagnen. Flera personer skadades, två av dem var Karin och Mikael Elmegard.

Det visade sig att orsaken var en knäckt bärarm på tågets främre vagn.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Åklagare utreder händelsen och brottsrubriceringen är grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

– Det är tre företag i det här fallet det handlar om. Tillverkaren, en mellantillverkare och Gröna lund. Sedan kan det tillkomma fler, har åklagare Christer B Jarlås, som utreder olyckan på Gröna Lund, tidigare sagt till SVT.

Men han konstaterar att de inte blir klara förrän Statens haverikommission presenterar sin rapport om olyckan. Den väntas bli klar i maj-juni.

Gröna lund öppnat för säsongen – vd: ”Känner oss redo”

Gröna lund har nyligen öppnat för säsongen igen. Jetlines framtid är fortfarande oklar men kommer inte köras denna säsong.

Nöjesfältets vd beskrev för SVT inför säsongens öppnande att skuggan av förra årets dödsolycka fortfarande hänger kvar.

– Vi har ägnat hela vintern åt att genomlysa vår verksamhet. Säkerheten är alltid det viktigast för oss och vi har identifierat förbättringsområden. Vi känner oss redo att välkomna gäster igen, säger vd Jan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet