Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Persson, TT arkiv

Olycka i berg-och-dalbana på Gröna Lund – en person död

Uppdaterad
Publicerad

När berg-och-dalbanan Jetline på Gröna Lund spårade ur på söndagen omkom en kvinna i 30-årsåldern och ytterligare nio personer skadades. Statens Haverikommission ska nu utreda händelsen, och åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål leder en förundersökning som utreder om brott har begåtts i samband med händelsen.

Det var klockan 11.40 på söndagen som räddningstjänst och polis larmades till Gröna Lund. Enligt räddningstjänsten och Gröna Lund föll flera personer från en vagn i berg-och-dalbanan efter att den spårat ur. Vagnen fastnade sedan lutandes.

Nöjesparken kommer att hålla stängt i minst en vecka framöver med anledning av olyckan, meddelade företaget på en presskonferens på söndagen.

– I dag är en sorgens dag på Gröna Lund, våra tankar går till de anhöriga och de som har drabbats, sade nöjesparkens vd Jan Eriksson då.

Nio personer skadades

På måndagsmorgonen uppgav polisen att personen som omkom är en kvinna i 30-årsåldern. Totalt nio personer, både barn och vuxna, fördes till sjukhus för vård.

På måndagen meddelade Region Stockholm att tre av de skadade var barn, men att de nu skrivits ut från sjukhuset. Under tisdagen vårdas tre personer fortfarande med allvarliga skador men deras tillstånd har förbättrats, en är utskriven, uppger region Stockholm.

Flera utredningar

Under måndagsmorgonen bekräftar Statens Haverikommission för SVT Nyheter att man valt att inleda en officiell utredning av olyckan. Utredningen beräknas ta mellan tio till tolv månader.

På måndagskvällen meddelar Christer B. Jarlås, senior åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, att förundersökningen nu hamnat hos dem. Han berättar att de kommer att utreda om någon kan ställas till svars för brott i och med händelsen.

– Initialt handlar det för vår del om att utreda brotten vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan och om någon eller några ska delges misstanke för de brotten, säger senior åklagare Christer B. Jarlås, rapporterar TT.

Gröna Lund: ”Får inte hända”

Enligt Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, görs kontroller av attraktionerna dagligen, veckovis och på månadsbasis, både av oberoende besiktningsman och av Gröna Lund själva.

– Vi skulle aldrig öppna en attraktion om vi inte är trygga med säkerheten, det är därför vi är lika bestörta som ni över den här händelsen, sade hon på söndagens pressträff.

– Det här får inte hända och det ska inte hända.

Se hela presskonferensen med Gröna Lund på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man vara säker på att det här inte händer igen? Hör Gröna Lunds vd Jan Eriksson. Foto: SVT

Sverige

Juli 2008: Åkattraktionen Rainbow störtade ner mot marken med 36 passagerare ombord. 18 fick föras till sjukhus och tre skadades allvarligt.

Juli 2006: En sommarjobbare dog när han rensade ogräs på ett berg-och-dalbanespår och blev påkörd på Parken zoo i Eskilstuna.

Maj 1997: En 17-årig flicka slungades ut från en karusell som var uppställd på Stora torget Sundsvall och avled.

Utomlands

Augusti 2022: 34 personer skadades när på vagnar på berg-och-dalbanan på Legoland i tyska Günzberg krockade.

Juli 2022: En 14-årig flicka blev fastklämd och dog i en berg-och-dalbana på Tivoli Friheden i Århus, Danmark.

September 2019: Två dog och två skadades när ett berg-och-dalbanetåg spårade ur på tivolit La Feria de Chapultepec i Mexico city.

Oktober 2016: Två flottar i en vattenåkattraktion kolliderade och en kapsejsade på Dreamworld i Queensland, Australien. Fyra personer dog.

Juli 2014: En 18-åring föll ner från en åkattraktion och dog på nöjesparken Terra Mitica i Benidrom, Spanien. Gröna Lund hade en likadan som stängdes.

Juli 2010: Sex dog och nio skadades i en rymdfärjesimulator på nöjesfältet Ecoventure Valley i Shenzhen i Kina.

Region Stockholm har öppnat en telefonlinje dit personer som varit på Gröna Lund i samband med olyckan kan ringa om de behöver stöd, skriver regionen på sin sajt.

– Är du anhörig eller förälder till barn som varit på plats eller känner oro med anledning av det som hänt, tveka inte att lyssna in och prata med ditt barn eller ungdom om händelsen, säger Charlotte Therup Svedenlöf, chef för kris- och katastrofpsykologi i Region Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.