Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ”massiv” utredningsinsats pågår nu på Tivoli Friheden i Århus, där en 14-årig flicka från mist livet av sina skador efter att ett vagn spårat ur. Foto: EBU/DR

Flicka död i olycka på nöjespark i Århus

Uppdaterad
Publicerad

En 14-årig flicka har avlidit i en olycka på danska Tivoli Friheden i Århus. Flera personer ska ha blivit fastklämda i vad som beskrivs som en allvarlig olycka i en berg- och dalbana.

Vid 12.50-tiden mottog danska polisen en anmälan om en olycka som skett i Tivoli Frihedens åkattraktion Cobra. Flera personer blev fastklämda i attraktionen som är en slags berg- och dalbana med hängande vagnar. Enligt uppgifter ska en av vagnarna spårat ur, rapporterar TV2 Østjylland.

Nu rapporterar Østjyllands polis att en 14-årig flicka från Köpenhamn har mist livet och att anhöriga har underrättats. Även en 13-årig pojke ska ha fått skador på ena handen, även hans anhöriga har underrättats.

Massiv utredningsinsats

Enligt polisen pågår det just nu en ”massiv utredningsinsats” i nöjesparken och räddningstjänst arbetade till en början med att ta loss personer som fastnat i attraktionen.

– Det är för tidigt att säga något om varför olyckan har ägt rum, säger polisinspektör Brian Voss Olsen.

Efter olyckan tömdes parken på gäster och under torsdagen meddelade Friheden att man kommer hålla stängt ”minst resten av dagen”.

– Vi är mycket påverkade av situationen, sa direktören Henrik Ragborg Olesen.

Säkerheten ska komma först

I Sverige ägs några av landets största nöjesfält som Gröna Lund och Kolmården av företaget Parks and Resorts. Nu säger deras informationschef till SVT att att olyckor av det här slaget inte ska kunna ske och att man inte ska bedriva en nöjespark om säkerheten inte kommer först.

– Vi har inga attraktioner från samma tillverkare, säger Annika Troselius, informationschef vid Parks and Resorts.

– Det här ska inte kunna hända, det är därför så många av oss är så chockade. Man ska kunna vara trygg, och ha roligt med släkt och vänner när man besöker nöjesparker, fortsätter hon.

Inte första olyckan

Det är inte första gången som en olycka inträffar i Cobra. Under 2008 skadades fyra personer i en olycka i åkturen, enligt Extrabladet. I samband med olyckan bad direktör Henrik Olesen om ursäkt och kallade olyckan för parkens ”värsta mardröm”.

Vid tiden för olyckan 2008 ansåg man att det var för tidigt att bedöma om man skulle ta attraktionen Cobra ur drift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.