Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statens haverikommission kommer att utreda dödsolyckan på Gröna Lund. Foto: Claudio Bresciani/TT/SVT

Haverikommissionen på plats vid Gröna Lund i dag för att utreda olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Statens Haverikommission har nu officiellt beslutat att utreda händelsen som ledde till att en kvinna i 30-årsåldern dog på Gröna Lund i helgen. Dokument som flera medier tagit del av visar att berg-och-dalbanan Jetline inspekterades nyligen utan att få några anmärkningar.

Syftet med Haverikommissionens besök under måndagen är bland annat att få en första överblick över händelseförloppet och skapa underlag för fortsatta undersökningar, skriver Statens haverikommission på sin hemsida. 

– Vi har påbörjat en första bedömning och har redan börjat samla på oss fakta kring händelsen, säger Stefan Carneros, tjänsteförrättande avdelningschef på Statens Haverikommission, på måndagsmorgonen.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Ska intervjua vittnen

Bland annat har Haverikommissionens personal pratat med blåljuspersonal som var på plats under söndagen och med den operative chefen på Gröna Lund.

Under måndagsmorgonen bekräftar Statens Haverikommissions generaldirektör John Ahlberk för SVT Nyheter att man valt att inleda en officiell utredning av olyckan på nöjesparken. Under dagen tar de sig till nöjesparken för att skaffa sig en överblick och en initial bedömning.

– Vi kommer i dag på plats att undersöka den urspårade vagnen och hålla intervjuer med personer på Gröna Lund och vittnen, säger han i Morgonstudion.

Han menar att det kan finnas många vittnen till händelsen, och att de kommer välja ut ett antal som hade bäst förutsättningar att göra iakttagelser.

– Barn ser jag inte som vi kommer prata med i första hand.

Utredningen beräknas ta mellan tio till tolv månader. De inte undersöker vem som bär yttersta ansvaret för olyckan.

– Vi tittar aldrig på frågor om skuld och ansvar, vi bedömer orsaken till en händelse. Syftet är alltid att ta reda på vad som hänt för att förhindra att något liknande händer igen. 

Flera utredningar pågår

Parken kommer hålla stängt i minst sju dagar. Polisen utreder även vållande till annans död.

– Det är med tungt hjärta vi går till jobbet en vacker sommarmorgon som var tänkt att vara fylld med glädje. Också med vetskapen om att andra haft en tyngre natt än vi har haft, det känns fruktansvärt, säger Jan Eriksson, vd för Gröna Lund.

Berg-och-dalbanan Jetline där olyckan skedde inspekterades nyligen utan anmärkningar, enligt dokument som SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är med tungt hjärta vi går till jobbet en vacker sommarmorgon som var tänkt att vara fylld med glädje, säger vd:n Jan Eriksson. Foto: SVT, Christine Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet