Kolmården stänger sin berg-och-dalbana Godiståget efter olyckan på Gröna Lund där en person omkom. Foto: Pontus Lundahl/TT/Arkiv

Kolmården och Furuvik stänger attraktioner efter olyckan på Gröna Lund

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens djurpark stänger sin berg-och-dalbana Godiståget, rapporterar P4 Östergötaland. Även åkattraktionen Draken på Furkviksparken stänger av säkerhetsskäl, meddelar parken.

Berg-och-dalbanan Godiståget har samma tillverkare som Gröna Lunds Jetline, och det är den enda anledningen till att attraktionen stängs, säger Christine Karmfalk vd på Kolmården till P4 Östergötaland.

På sin sajt skriver företaget att de nu väntar in den pågående utredningen och att attraktionen är stängd tillsvidare. Parkens andra attraktioner påverkas inte av stoppet.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Berg-och-dalbanan Draken på Furuvik stängs

Även Furuviksparken utanför Gävle stänger en av sina attraktioner. Berg-och-dalbanan Draken, som har samma tillverkare som Jetline, stängs tills vidare.

”Vi väntar in den pågående utredningen, då Draken har samma tillverkare som till Jetline. Även om ingenting pekar på att något skulle vara fel med Draken, kommer vi av säkerhetsskäl att stänga denna tillsvidare”, skriver Furuvik på sin hemsida.

Liseberg håller Lisebergsbanan öppen

Jetline delar både designer och konstruktör med Lisebergsbanan i Göteborg, berättar Lisebergs vd Andreas Andersen för SVT Nyheter. Trots det har nöjesparken i nuläget inga planer på att stoppa attraktionen.

– Det har främst att göra med att vi köpte nya tåg till Lisebergsbanan 2018. Vi vet inte exakt vad som hänt med Jetline, men det verkar som att det är något som har gått fel med tåget, säger han.

Han tillägger att Furuviks och Kolmårdens beslut att pausa sina attraktioner troligen motiveras av PR-skäl och inte oroar honom för säkerheten på Lisebergsbanan.

– Gröna Lund, Furuvik och Kolmården ägs alla av samma företag, och jag tror att deras beslut mer är en kommunikationsfråga än något annat, säger Andreas Andersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet