Barbara Bush blev 92 år gammal. Foto: TT

Barbara Bush är död – blev 92 år

Uppdaterad
Publicerad

Barbara Bush har avlidit, bekräftar familjen. 92-åringen var hustru till den tidigare presidenten George H W Bush och mor till förre presidenten George W Bush. För några dagar sedan meddelades det att hennes ”hälsa svek” och att hon beslutat att inte längre fortsätta med medicinsk behandling.

Barbara Bush gifte sig med en blivande president och blev mamma till kommande president. Konstigt nog fanns det ytterligare en first lady som delade detta märkliga öde, Abigail Adams (1744-1818).

Barbara var 16 år när hon träffade sin George och deras äktenskap varade i 73 år. Hon blev navet i Bush-dynastin och ägnade sig helt åt familjen sedan hon hoppat av både fotbollslaget och studierna.

Sex barn

Paret Bush fick sex barn under 13 års tid och bodde på 27 olika adresser under tiden som maken jobbade på sin karriär inom oljeindustrin och politiken. Dottern Robin dog i leukemi vid tre års ålder.

I USA är titeln First Lady en inofficiell hedersbetygelse och inget eget ämbete och bygger på frivilligt arbete. Under Barbara Bushs tid som first lady engagerade hon sig för familjers läs-och skrivsvårigheter. Hon bildade en stiftelse till förmån för inredningen av Vita huset.

Avspänd stil

Barbara Bush var inte intresserad av mode eller designkläder och hennes oäkta pärlhalsband blev en symbol för hennes avspända och jordnära stil. Hon var ständig följeslagare i presidentvalskampanjerna för både maken och sonen. Några av hennes frispråkiga uttalanden ledde till kritik, som när hon uttryckt sig nedsättande om ”de underpriviligerade” offren för översvämningarna under orkanen Katrina.

Kunde gjort mer

I en undersökning som görs av Sienauniversitetet ställs frågor om presidentfruarnas betydelse. Eleanor Roosevelt omnämns som den mest inflytelserika first ladyn för sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Barbara Bush och även svärdottern Laura Bush hamnar högt på listan över de presidentfruar som kunde gjort mer under sin tid i Vita huset.

Kritisk mot Trump

Barbara Bush deltog även i kampanjen för sonen Jeb som tävlade om nomineringen som presidentkandidat med Donald Trump. Hon kritiserade Trump för hans kvinnosyn. Under en debatt kallade Jeb sin mor ”den starkaste kvinnan jag känner”, varpå Trump svarade:

– Barbara Bush borde kandidera i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.