Barn får bo i kök – bolag får miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket ser genom fingrarna med missförhållanden i asylboenden eftersom lokala tjänstemän inte vill riskera relationen till bolagen bakom. Det uppger anställda för SVT. I Ställdalen i Västmanland slår de boende larm om matbrist och trängsel – och att en barnfamilj får bo i ett kök.

När SVT:s Tvärsnytt härom dagen besökte asylboendet i Ställdalen fick man inte filma inomhus. Personal från Migrationsverket avbröt även filmningen utanför.

Filmer och bilder från en mobiltelefon visar emellertid trånga lokaler och måltider som enligt de boende inte räcker, trots att företaget som driver boendet får miljonbelopp för att tillhandahålla bland annat tre mål mat om dagen.

Migrationsverket tillbakavisar kritiken

Både Migrationsverket och boendets ägare tillbakavisar kritiken. Måltiderna är tillräckliga enligt verkets lokala företrädare. Köket, där en barnfamilj bor, ska heller inte vara något kök längre.

– Vi har inga köksboenden. Vi har i förekommande fall gjort om hela lägenheter till boenden på Migrationsverkets inrådan, säger Jim Hoppe som med sitt bolag står bakom asylboendet.

– Det är ett före detta kök som omgjorts och det finns ingen köksutrustning kvar, säger Henrik Kowalczyk på Migrationsverket i Lindesberg.

Det är fortfarande inget sovrum?

– Vi står ju inför en inströmning med över 2 000 asylsökande per vecka till Sverige.

Kritik mot Migrationsverkets kontroller

Det är Migrationsverkets lokala tjänstemän som ska kontrollera standarden på alla asylboenden. Men enligt anställda SVT talat med ser man i dag genom fingrarna i många fall. Trycket att ordna bostäder är för stort för att dom lokala tjänstemännen ska vilja ta strid med uthyrarna.

Migrationsverkets ledning försvarar emellertid systemet med lokala kontroller.

– Det är klart det finns risker men de uppvägs av att vi lokalt ligger mycket närmare frågorna, säger myndighetens operative chef Mikael Ribbenvik till SVT.

Vet du mer om asylboenden och Migrationsverkets kontroller? Tipsa SVT och diskutera #asylboenden i sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.