Foto: SVT

Bedragare utger sig för att vara Lisbeth Åkerman

Publicerad

Rapportprofilen Lisbeth Åkerman har blivit utsatt för en form av identitetskapning på internet. Ett företag som säljer en bantningsprodukt använder sig av bilder på henne och påstår att hon går i god för att preparaten ska var bra.

– Det känns väldigt obehagligt att någon utger sig för att vara jag, och försöker sälja saker. Det är totalt otänkbart för mig att delta i någon form av reklam eftersom det strider mot mitt uppdrag som journalist, och jag hoppas att tittare och läsare förstår att det är bedragare som ligger bakom det här, säger Lisbeth Åkerman till SVT Nyheter.

Lisbeth fick vetskap om bluffen under helgen när anhöriga och även tittare uppmärksammade en annons på facebook där hon förekom på bild med en text om att hon ”avslöjar” en upptäckt om naturlig fettförbränning. De hörde genast av sig för att varna henne att hennes namn och bild blivit kapat.

Personlig annons

– Personerna bakom det här har fräckheten att framställa det som om jag går i god för en produkt genom att använda bilder på mig i Rapportstudion, och underteckna en påhittad artikel i mitt namn. Detta för att sälja bantningspreparat som kanske till och med är farliga, vad vet jag?

Det har vid flera tillfällen tidigare hänt att kända personer har utnyttjas utan deras medgivande i reklamsammanhang. Ofta med små bilder där de ger beröm. I Lisbeth Åkermans fall har de använt sig av en stor annons där texten är utformad som om den skulle ha skrivits av en journalist som ska undersöka preparatet. Texten är skriven i ”jag-form” och undertecknad med hennes namn. Bredvid artikeln finns även en av SVT:s bilder på henne. Själv hade hon fram till igår varken hört talas om företaget, preparatet eller sajten som den fejkade artikeln ligger på.

– Jag skulle aldrig förekomma i ett sådant här sammanhang. Det kan tittare och läsare vara helt säkra på, säger Lisbeth Åkerman.

Åtgärder mot företaget

SVT har tittat på bluffannonserna där Lisbeth Åkerman används och tänker vidta åtgärder:

– Företaget försöker uppenbarligen snylta på både Lisbeths och Rapports trovärdighet. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Anja Hilden, nyhetschef och tf ansvarig utgivare på SVT Nyheter.

– Samtidigt så är våra tittare tillräckligt smarta för att inte tro på allvar att Lisbeth skulle förekomma i en sån här annons.

– De här personerna måste vara desperata. Man kan ju undra vad det är de säljer till folk, om de måste kapa min identitet och person för att få sälja, säger Lisbeth Åkerman.

SVT har kontaktat företaget och krävt att de tar bort annonsen och artikeln. Ärendet hanteras nu av SVT:s jurister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet