Behöver låna 20 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kvalserien väntas ge Timrå IK en och en halv miljon i ökade publikintäkter men det räcker inte för att rädda klubbens svajiga ekonomi. Just nu förhandlar kommunen med tre banker för att låna 20 miljoner

Förra veckan berättade Uppdrag granskning om Leksand – och om kommunens stöd till den anrika föreningen. Men Leksand är inte unik. I Timrå har kommunen gått in med stöd motsvarande 80 miljoner till sin hockeyklubb, Timrå IK. Och nu hissar kommunens revisorer varningsflagg:

– Kommunen har pumpat in stora belopp i Timrå IK och vi kommer att följa utvecklingen. Kommunen riskerar att förlora stora belopp om klubben skulle gå i konkurs, säger Lisbet Lundgren (S), vice ordförande i kommunrevisionen i Timrå.

Timrå IK och ekonomin

Storföretag i nöjesbranschen

Mittnytt har tidigare berättat om Timrås ekonomi och det nära samarbetet mellan klubben och kommunen. Likviditetskrisen i Timrå IK och kommunala räddningsaktioner har blivit ett återkommande vårtecken i kommunen.

Å ena sidan är Timrå IK är ett storföretag i nöjesbranschen som omsätter 100 miljoner. Men å andra sidan är det också ett företag med ekonomiska bekymmer och när det kärvat i kassan är det kommunen som skyndat till.

Klubben har i omgångar fått förskott på framtida kommunala driftbidrag – och nu senast beslutade kommunen att överlåta sina pantbrev på 34,7 miljoner i ishallen till Timrå IK. Det har gett klubben möjlighet att förhandla med tre banker för att låna 20 miljoner med hallen som säkerhet. Enligt klubbdirektören Lars Nolander har man kommit långt i förhandlingarna med två av de tre bankerna. Om en månad ska det vara klart, tror han.

Två ”grisiga år”

Syftet är att stärka klubbens ekonomi på lång sikt. Planen är två ”grisiga år”, för att använda klubbdirektörens egna ord. Den här säsongen och nästa blir tuffa för föreningen sedan ska det stabiliseras.

– Vi har jobbat jättehårt på kostnadssidan och minskat kostnaderna med åtta miljoner, men för att hitta en lösning på lång sikt har vi fått tillgång till kommunens pantbrev i syfte att ta ett långsiktigt lån och då talar vi om perspektivet 20 till 25 år. Det skulle förbättra situationen avsevärt, säger Nolander.

Ishallen byggdes ursprungligen av Timrå kommun. Genom ett avtal från 2003 har ägandet emellertid successivt överförts till Timrå IK utan kostnad. Det sista steget i ägarbytet är pantbreven. Hallen har rustats upp av Timrå IK och det är värdet i hallen som nu ligger till grund för bankförhandlingarna. Men revisorerna är bekymrade över vad som kan hända vid en konkurs.

Ishall till salu

För vad är andrahandsvärdet på en ishall i Timrå och vem kan tänkas köpa? Kort sagt,  i det läget riskerar Timrå kommun att få köpa tillbaka en ishall man precis skänkt bort.

– Det är en uppenbar risk att kommunen tvingas köpa tillbaka hallen vid en konkurs och jag vågar inte tänka på vad som händer om klubben inte klarar att hålla sig kvar i elitserien, säger Lisbert Lundgren, kommunrevisor.

Pressad likviditet

Just nu befinner sig klubben mitt uppe i kvalspelet och precis som förra året har man svårt att få pengarna att räcka till. Likviditeten är pressad och klubben har svårt att betala alla räkningar.

– Det är en tuff situation vid den här tidpunkten på året men våra leverantörer är generösa och accepterar att vi stretchar betalningstiderna. Det är vi tacksamma för, säger Lars Nolander.

Timrå IK har minskat sina utgifter med åtta miljoner sedan förra året men för att saneringen av ekonomin ska gå i lås krävs det mer.  Banklånet är ett fortsatt spel i elitserien det andra.

Båda är osäkra just nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet