Förre vice presidenten Joe Biden och senatorn Kamala Harris under Demokraternas debatt i Detroit. Foto: Lucas Jackson/Reuters/TT

”Biden biten av historien – igen”

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Joe Biden hade allt att förlora. De andra, mindre kända, hade allt att vinna. Återigen hamnade Biden i skottgluggen för saker han sagt i det förflutna.

Alexander Norén

Utrikesreporter

Den tidigare vicepresidenten gjorde ett blekt framträdande i första debatten, vilket direkt straffade sig i svikande opinionsstöd. Skulle ettan i racet, som har nästan dubbelt så stort opinionsstöd som de närmaste konkurrenterna, misslyckas igen?

Biden under attack igen

Nej, Biden höll. Fast han kom under hård attack igen. Förra gången var det senator Kamala Harris som gick hårt åt Biden för att han var emot bussning av svarta skolbarn till ”vita” skolor på 1970-talet. Det vann hon på då. Hon försökte igen idag, men inte lika framgångsrikt.

Desto svettigare för Biden blev det när senator Kirsten Gillibrand drog upp en gammal artikel Biden skrivit där han enligt Gillibrand ska ha sagt att kvinnor som lämnar hemmet för att jobba ”förstör familjen”. Han förnekade inte direkt att han skulle skrivit något sådant, utan försvarade sig istället med att lista jämställdhetsförslag han gjort verklighet av genom åren.

”Beskatta skiten ur de rika”

En annan som var på hugget var New Yorks borgmästare Bill De Blasio som inledde hela debatten med att säga att han skulle ”beskatta skiten ur de rika” om han blir president.

Outsidern Andrew Yang, entreprenören som är mest känd för att vilja erbjuda amerikaner 1000 dollar i månaden i medborgarlön, var rapp i käften när han väl fick ordet. Tulsi Gabbard, kongressledamot från Hawaii, lät Kamala Harris smaka på egen medicin och konfronterade henne med saker från det förflutna: att Harris som åklagare ska ha undanhållit bevis som kunnat fria en dödsdömd man.

Sjukvården vattendelare

Precis som i gårdagens debatt mellan de andra tio kandidaterna var sjukvården en stor vattendelare. På ena sidan de som vill ha helt skattefinansierad sjukvård för att alla ska omfattas, såsom Kamala Harris och Andrew Yang.

På andra sidan de som tycker att det räcker med att bygga ut dagens privata sjukförsäkringssystem med ett statligt alternativ, såsom Joe Biden och Michael Bennet som varnade för att ta bort valfriheten och höja skatterna så mycket.

”Desinficera Ovala Rummet”

En sak var de i alla fall alla överens om: hur hemsk Donald Trump är. Hans namn nämndes i vart och vartannat svar. De närmast tävlade i att komma på de värsta beskrivningarna av honom. ”Rasist” var det vanligaste epitetet. Kirsten Gillibrand drog hem skratt när hon inledde ett svar om miljöpolitik genom att säga ”det första jag skulle göra som president är att desinficera Ovala Rummet”.

Kandidaterna vet att fler demokratiska väljare tycker det är viktigare att kandidaten som väljs har förmågan att slå Trump (58%), än att kandidaten tycker som dem i viktiga frågor (39 procent). Demokraternas val handlar om vem som bäst kan ta fajten med Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.