Kamala Harris och Joe Biden håller sitt första gemensamma framträdande. Foto: Pool/AP/TT

Biden och Harris första gemensamma framträdande

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden och Kamala Harris höll under onsdagen sitt första gemensamma framträdande som parhästar i Demokraternas kamp om Vita huset.

– Vi måste inte acceptera en misslyckad regering med Trump och Pence. Vi har chansen att välja en bättre framtid för vårt land, sa Harris.

Kalifornien-senatorn Kamala Harris utsågs på tisdagen till Joe Bidens vicepresidentkandidat, efter en månader lång valprocess till posten. Utmärkelsen har mötts av hyllningar från hennes tidigare tänkbara medkandidater – men också av stark kritik från bland andra president Donald Trump.

Det första gemensamma framträdandet med de två demokratkandidaterna ägde rum under en insamling i samband med ett tal i delstaten Delaware under onsdagskvällen.

Presidentvalet i USA 2020

”Gnälla är det Trump gör bäst”

Biden lovordade Harris och sa att han inte tvivlade på att han ”valt rätt person vid sin sida”. Han svarade också på Trumps kritik:

– Donald Trump har redan inlett sina attacker och kallar Kamala för ”otäck”, gnäller om att hon är ”elak”. Det är ingen överraskning, för att gnälla är det Trump gör bäst av alla presidenter i USA:s historia. Är någon överraskad att Trump har problem med en stark kvinna, med starka kvinnor överlag?

Utöver att angripa den sittande presidenten utlovade Biden bland annat jobb och trygghet under en ledning bestående av honom och Harris.

– Kamala och jag vet båda att allt folk söker är en ärlig chans. En rättvis chans. Och det kommer vara vår administrations jobb att se till att de får en ärlig chans. Arbetande familjer behöver någon på sin sida i det här landet.

Harris: ”Stolt”

När Harris tog över mikrofonen, för första gången som vicepresidentkandidat, inledde hon med att tacka Biden för ansvaret.

– Jag är så stolt att stå bredvid dig. Jag gör det medveten om alla heroiska och ambitiösa kvinnor innan mig, vars uppoffringar, beslutsamhet och uthållighet gör min närvaro här idag möjlig.

Hon kritiserade också Trumpadministrationens skötsel av coronapandemin och tog upp den antirasistiska rörelse som blossat upp på nytt över hela USA.

– USA skriker efter ledarskap. Ändå har vi en president som bryr sig mer om sig själv än om folket som valde honom.

– Vi måste inte acceptera en misslyckad regering med Donald Trump och Mike Pence. Om bara 83 dagar har vi en chans att välja en bättre framtid för vårt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet