Foto: SVT Design

Bidrag till partierna redovisas för första gången

Uppdaterad
Publicerad

I år blir det första gången de politiska partierna tvingas redovisa var de får sina intäkter ifrån. Lagen om öppen redovisning klubbades igenom våren 2014, efter påtryckningar från de rödgröna partierna, som då var i opposition.

Det är bokslutet för 2014 som nu redovisas och partierna ska ange vilka privatpersoner, företag och organisationer som har donerat över 22.200 kronor till dem. Detta avser även personvalskampanjer, men redovisningsskyldighet gäller endast bidrag som kommer till partierna på riksnivå.

”Verkningslös lag”

Bristen på lagstiftning kring partibidragen i Sverige kritiserades av EU-kommissionen, men Moderaterna och Sverigedemokraterna var länge motståndare till en lag om öppen redovisning. Efter att den klubbats igenom kallade Sverigedemokraterna lagen för verkningslös.

– Det finns ju möjlighet att ge större summor till lokalorganisationerna som sedan kan slussas upp till riksnivån, sa Björn Söder till SvD.

Partiet röstade mot lagen med hänvisning till att de vill skydda sina sympatisörer.

De partier som i dag tar emot anonyma bidrag riskerar att förlora sitt partistöd. Sverigedemokraterna, Folkpartiet och Feministiskt initiativ har uppgett att partier har fått och avstått från anonyma bidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.