Amerikanska studenter som tar examen kan ladda ner senaste boken av Hans Rosling gratis – Bill Gates står för kostnaden. Foto: Scanpix / TT

Bill Gates storgåva: Ger Roslings bok till alla som tar examen

Uppdaterad
Publicerad

Bill Gates har beslutat att skänka ”Factfulness” av Hans Rosling i present till alla studenter i USA som tar examen.
Ett tecken på att boken har lyckats nå ut på det sätt som var tänkt, anser Ola Rosling.

Ola Rosling, som är son till Hans Rosling och medförfattare till boken tillsammans med sin fru Anna Rosling Rönnlund, hörde först talas om Bill Gates initiativ för någon vecka sedan.

– Men att det verkligen skulle bli av visste jag inte förrän det hände. Man vet ju aldrig, de hade ju kunnat ändra sig i sista stund.

Följde Rosling tidigt

Bill Gates har länge tagit del av och använt sig av material från Hans Rosling och Gapminder, en stiftelse som den framlidne folkhälsoprofessorn grundade tillsammans med Ola Roslingoch Anna Rosling Rönnlund. Redan för 14 år sedan blev Ola Rosling kontaktad av en vän som då just hade varit på en föreläsning med Gates.

– Han skickade ett foto därifrån och det visade sig att Bill hade använt sig av verktyg som han hade laddat ner från Gapminder. Så att han nu väljer att dela ut boken är egentligen inte ett stort steg i en ny riktning för honom. Men det är klart fantastiskt roligt att han är så positiv.

”Vi har lyckats”

Bill Gates är känd för att läsa stora mängder böcker. Mycket av litteraturen som den amerikanske filantropen och tidigare Microsoftchefen rekommenderar är inte sällan ganska teoretiskt tung med en relativt avancerad akademisk terminologi. Detta var något som Hans Rosling och hansmedförfattare ville komma ifrån när de arbetade med ”Factfulness”.

– Att Bill väljer att ge den här till så många unga människor vittnar om att vi har lyckats uppnå det vi ville, nämligen att göra boken väldigt begriplig.

Factfulness kom ut i våras och fokuserar på hur västvärlden gör sig dummare än nödvändigt till följd av okunskap om den övriga världen. Detta vill författarna råda bot på med hjälp av statistik, diagram och hårda fakta.

Läkaren och forskaren Hans Rosling föddes 1948.

Han disputerade 1986 och var från 1999 professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.

1993 var han en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion.

Han har arbetat mycket med frågor om global hälsa, globala hälsoproblem och hur de kan kopplas till fattigdom.

Tillsammans med sin son Ola Rosling och sonhustru Anna Rosling Rönnlund grundade han 2005 stiftelsen Gapminder. Stiftelsen utvecklade mjukvaran Trendalyzer, som senare såldes till Google, som används för att göra statistik mer lättöverskådlig.

Rosling har gjort sig känd för sina föreläsningar om global utveckling.

Han dog 7 februari 2017 efter en tids sjukdom i bukspottkörtelcancer.

Hans Rosling blev 68 år gammal.

Källor: Nationalencyklopedin, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer