Enligt talespersonen Stine Rysgaard ska köpcentret tidigare haft övningar inför liknande scenarier som skjutningen. Foto: TT/Liselotte Sabroe

Biografanställd på köpcentrumet dödades

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kallade köpcentrumet Field’s i Köpenhamn till presskonferens med anledning av helgens skjutning. Detta i samband med nyheten om att en biografmedarbetare på centret var ett av dödsoffren, rapporterar DR.

Köpcentrumets dörrar hålls fortfarande stängda efter söndagens skjutning. På tisdagen är inga affärer öppna.  

– Sedan händelsen har vi haft ett nära samarbete med polisen. Vi har gjort allt vi kan för att hjälpa till med utredningen, säger talespersonen Stine Rysgaard under köpcentrumets presskonferens. 

Biografanställd dödades  

Tre personer dödades i skjutningen, varav en person ska ha varit en anställd på en biograf i köpcentrumet.

– Vi är enormt påverkade av händelsen. Våra tankar går till offren, familjer och biografpersonalen som i morse kunde läsa att en av deras kollegor blev skjuten, säger Rysgaard.

Köpcentrumets anställda ska enligt Rysgaard ha erbjudits krishjälp efter skjutningen. Hon menar att många är “otroligt påverkade av situationen”.  

Ska ha haft övningar inför liknande scenarier 

Rysgaard berättar också under presskonferensen att köpcentrumet tidigare har haft övningar, med omkring 150 statister, för att förbereda personalen på liknande scenarier och akuta situationer, skriver Ekstrabladet.  

Uppfattningen från Rysgaard är att protokollet följts men av säkerhetsskäl vill hon i nuläget inte gå in på detaljer kring rutiner och beredskapsplaner.  

– Det är avgörande att våra kunder känner sig trygga. Därför måste en grundlig utvärdering av händelsen göras, säger hon och berättar att ett antal nya beredskapsplaner kommer att träda i kraft.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inget tyder på att det rör sig om ett terrordåd, enligt danska polisen. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer