Foto: TT

Bo Strömstedt död – blev 87 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och publicisten Bo Strömstedt har gått bort, 87 år gammal, detta rapporterar Aftonbladet. Under sin karriär gjorde han sig kanske mest känd som kulturchef och chefredaktör för tidningen Expressen.

Bo Strömstedt hade under en längre tid varit sjuk, han somnade in under natten till midsommar omgiven av sin familj och vänner, detta rapporterar Aftonbladet.

– Han var gammal och det tog bara slut. Men klart att det känns konstigt att förlora sin pappa, säger sonen Niklas Strömstedt till Aftonbadet.

Såg sig själv som artist

Som kulturchef publicerade Strömstedt Astrid Lindgrens uppmärksammade Pomperipossa-saga, om hur hon tjänade mindre än vad hon fick betala i skatt. Historien bidrog till att fälla den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Befattningen som chefredaktör tillträdde han kort därpå, 1977.   

Under en intervju med SVT från 90-talet fick han frågan om han betraktar sig mest som chefredaktör eller som artist?

– Jag betraktar mig både som chefredaktör och artist, jag tror att god journalist alltid innehåller ett moment av artisteri, sa Strömstedt under intervjun.

– Det är min plikt att stå för det som Expressen gör, men det är klart att jag har haft många hårda duster inombords.

Debattör och samhällskritiker

När Strömstedt avgick som chefredaktör, 1990, sjönk Expressens upplaga. Efter det fortsatte han att göra sin röst hörd som debattör och samhällskritiker.

Han hade senare även en egen programserie som kallades Svenska krusbär, där han berättade om svenska skalder och dikter. Kärleken till svenska språket, men även till musiken var stor:

– Jag sjunger varje dag, i olika sammanhang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.