Boris Johnson: ”Jag har aldrig använt de orden”

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson utreds för att ha använt partipengar till att renovera sin lägenhet. Samtidigt påstås premiärministern ha sagt att han hellre skulle se lik staplas på hög än att genomföra ännu en nedstängning av landet.

Under en utfrågning i parlamentet svarade en rasande Johnson på anklagelserna.

– Jag har aldrig använt de orden!, säger Boris Johnson.

I förra veckan kom anklagelser om att Boris Johnson ska ha använt partipengar för att betala renoveringen av sin bostad på Downing Street. På onsdagen meddelade landets valkommission att man inlett en formell utredning efter misstankar om att brott kan ha beråtts.

Bara timmen efter att nyheten kom ut deltog Boris Johnson i en utfrågning i parlamentet där han pressades av hårt av bland andra Labourledaren Keir Starmer.

– Det är bisarrt att ni fokuserar på det här. Jag har täckt kostnaderna och betalat ur egen ficka och uppfyllt alla krav som finns, säger Johnson.

Kan ha låtit sig påverkas av donatorer

Misstankarna handlar om att Johnson först i ett senare skede betalade kostnaderna efter att först ha lånat pengar via Konservativa partiet. Stämmer det kan ha låtit sig påverkas av donatorer.

– Du fortsätter gång på gång tjata om olika tapeter när jag berättat för dig femton gånger att jag betalat för allt själv, säger Johnson.

Under utfrågningen fick Boris Johnson även svara på anklagelserna mot honom om ett uppmärksammat uttalande.

Uppmanar källorna att träda fram

I veckan rapporterade brittisk press, som hänvisar till flera oberoende källor, att premiärministern i oktober förra året under ett möte om nya nedstängningar sagt att han hellre hellre låter liken staplas i tusental än att genomföra en tredje nedstängning av landet.

– Besluten vi tog i oktober var bittra och väldigt svåra att ta, det hade de varit för vilken premiärminister som helst. Ingen vill stänga ned landet med alla konsekvenser som det medför, säger Johnson.

Tv-kanalen ITV menar att minst två av källorna är beredda att vittna under ed om Johnsons uttalande. Under utfrågningen påpekade Keir Starmer för Johnson att den så kallade ministerkoden säger att alla ministrar som ljuger och vilseleder parlamentet förväntas att avgå.

– Herr talman, jag har aldrig använt de orden! Om han ska fortsätta med sådana anklagelser måste man lägga fram konkreta bevis, vem har sagt det?, säger Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.