Lokalbefolkningen i den braslilianska staden Pacaraima skapar en barrikad genom att elda däck och föremål som tillhör de venezuelanska migranterna. Foto: Isac Dantes / AFP

Brasilien skickar militär till gränsstad efter oroligheter

Publicerad

Ett rån mot en restaurangägare i gränsstaden Pacaraima har gjort läget spänt mellan brasilianare och venezuelaner. Nu skickar Brasilien militärer till staden för att försöka lugna stämningen.

Många venezuelaner flytt landet och tiotusentals har tagit sig till Brasilien i söder de senaste tre åren. Läget blir alltmer oroligt i gänsstaden Pacaraima och på lördagen gick lokalbor till attack mot venezuelaner som tillfälligt bosatt sig i staden.

Brasilianare utrustade med påkar och stenar brände upp de nyanländas tillhörigheter och ett tusental migranter har tvingades återvända till Venezuela.

Krisen i Venezuela

Det har varit en ökande motvilja mot migranter i delstaten Roraima de senaste månaderna, rapporterar BBC. President Michel Temer har nu beslutat att man behöver skicka extrapoliser och militär till staden för att lugna situationen.

Lugnare under söndagen

Under söndagen ska läget i staden ha varit förhållandevis lugnt.

Bakgrunden till de våldsamma demonstrationerna är ett rån i fredags mot en restaurangägare som ska ha bestulits och misshandlats svårt i sitt hem och fyra venezuelaner har pekats ut som ansvariga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet