Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En svensk man som misstänks haft en roll i förberedandet av terrordåden den 11 september ska nu höras i Stockholm. Brett Eagleson förlorade sin pappa och är en av dem som söker svar. Foto: SVT

Brett vill ha svar från vittnet i Sverige ”Ett av få ögonvittnen”

Uppdaterad
Publicerad

20 år efter 11 september-dådet pågår en rättsprocess där anhöriga till offren stämt Saudiarabien för medverkan till terrordåden. Enligt stämningen finns ett viktigt vittne i Sverige.

– Han kan berätta om vilken koppling det fanns mellan honom, terroristerna och den saudiska regeringen, säger Brett Eagleson, son till en av de som dödades vid 11 september och talesperson för de anhöriga.

Mindre än en timme efter det att tvillingtornen i New York träffades av två kapade passagerarflygplan styrdes American Airlines flight 77 rakt in i försvarshögkvarteret Pentagon utanför Washington. 66 personer ombord dödades och 125 personer i Pentagon.

De fem terroristerna som kapade planet som flög in i Pentagon var saudier och det är framför allt två av dem, Khalid al Mihdar och Nawaf al Hamzi, som numera är väl dokumenterade av FBI. Det var Mihdar och Hamzi som umgicks med mannen som senare flyttade till Sverige och som enligt anhöriga till dödade kan sitta på viktig information. 

Kungadömet har förnekat allt inblandning.

Änka först att stämma 

Stephanie Ross Desimone var gravid när hennes man Patrick Dunn dödades. I stämningsansökan uppger hon att Saudiarabien gett omfattande stöd till al-Qaida under lång tid och att saudierna var medvetna om att al-Qaida använde stödet för att genomföra terrorattacker mot USA.

I en FBI-utredning är det tre personer som utpekas för att vara länken till den saudiska underrättelsetjänsten, en av dem arbetade vid den saudiska ambassaden i Washington. När namnet på den sistnämnde offentliggjordes av misstag av FBI anklagades den amerikanska administration, som är mån om sina starka relationer med kungadömet, för att hemlighålla delar av utredningen.

– Det här visar att administrationen fullständigt mörklagt den saudiska inblandningen, säger Brett Eagleson, son till en av de som dödades vid 11 september-dådet och talesperson för de anhöriga.

SVT:s korrespondent möter Brett Eagleson hemma i hans bostad i Connecticut. Han är övertygad om att den jemenitiske medborgare som nu lever i Sverige och som var vän med två av terroristerna kan bidra med viktig information.

– Han kan berätta om vilken koppling det fanns mellan honom, terroristerna och den saudiska regeringen, säger Brett Eagleson. 

Saudier kallade att vittna 

Fram till hösten 2020 var det omöjligt för utredare att höra flera saudiska tjänstemän vid ambassaden då kungadömet hävdade deras rätt till diplomatisk immunitet. Men så slog en federal domare i New York fast att immuniteten kan upphävas och instruerade Saudi-Arabien att överlämna ett tjugotal personer, bland dem flera medlemmar i kungafamiljen, för att vittna under ed. 

– Vi har nu fått möjlighet att söka högre upp i den saudiska hierarkin. Nu kan vi börja att nysta upp hela den saudiska planen där de samarbetat för att genomföra  massmord, sa James Kraindler, en av advokaterna som företräder offrens familjer, till amerikanska medier. Det är osäkert om saudierna låter sig höras och därför är den jemenitiske medborgarens vittnesmål av extra stor vikt menar Eagleson.

– Efter 20 år kan vi nu få veta vad som hänt i hela den här historien och personen i Sverige sitter på många svar, säger Brett Eagleson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska 11 september-vittnet

Mer i ämnet