Ing-Marie Wieselgren psykiatrisamordnare vid Sveriges kommuner och regioner (SKR): ”Jag tycker att vi kan förbättra den siffran.” Foto: Mikael Eriksson/SVT

SKR om långa BUP-köerna: Borde kunna träffa fler barn

Uppdaterad
Publicerad

Många av landets mottagningar för barn- och ungdomspsykiatri dras med långa köer. I vissa regioner hinner personalen endast med att ta emot lite mer än i snitt ett barn per anställd och dag. Bristerna i tillgängligheten behöver åtgärdas, hävdar Ing-Marie Wieselgren psykiatrisamordnare vid Sveriges kommuner och regioner (SKR)

– Jag tycker att vi kan förbättra den siffran, säger hon om antalet barn som tas emot per dag.

Problemen med de långa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är inte nytt. Redan 2017 levde ingen av landets 21 regioner upp till vårdagarantin om ett besök 30 dagar efter första kontakten med vården.

Och så sent som i somras presenterade SKR en rapport som pekar på hur problemet med tillgängligheten är långtifrån löst. I den redovisade man bland annat statistik över hur många barn som landets mottagningar i snitt kan ta emot per dag och anställd.

Kan öka kapaciteten

Enligt SKR motsvarar rikssnittet 1,5 barn per dag och anställd, en siffra som fick bland annat ansvariga politiker i Västra Götaland, med sämst snitt bland samtliga regioner, att lova åtgärder.

SKR:s egen samordnare för psykiatri, Ing-Marie Wieselgren, är inte stolt över resultatet i rapporten. Hon tror att ett flertal förändringar skulle kunna öka kapaciteten.

– Vi skulle kunna göra det genom att ta bort en del onödig administration, göra smartare arbetssätt och se till att spara behandlarnas tid till att möta barn och inte göra något som faktiskt en annan personalkategori, säger hon till SVT:s Agenda.

”Tar tid”

Marie Carlsson, verksamhetschef för BUP i Göteborg, pekar på hur en stor del av hennes anställdas tid går åt till annat än just möten med barn.

– Jobbar du med barn jobbar du också med ett helt system: det är föräldrar, familj, det är skola och socialtjänst. Mycket av det arbetet behöver vi göra i samverkan med andra aktörer, något som tar tid.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.