Busch: Jag kunde ha varit tydligare

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch konstaterar att hon kunde varit tydligare när hon uttalade sig om det egna partiets ursprung och sa att det bildades som en motrörelse till nazismen.

– Jag talade om Kristdemokraterna och kristdemokratin flytande. Jag menar att man inte kan separera dem, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Det var i en intervju i måndagens DN som Ebba Busch berättade om varför hon tyckte det var ett svårt beslut att börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det är ju inte en lätt fråga utifrån att vi är ett värderingsdrivet parti. Vi grundades som en motrörelse till nazismen.

Ändrade formulering

I samband med intervjun ändrade Kristdemokraterna en formulering på sin hemsida om bakgrunden till partiets grundande. Tidigare löd formuleringen:

”Kristdemokratin i Europa växte sig stark efter andra världskriget som en motreaktion till nazismen. I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl.”

Men efter DN-intervjun tog man alltså bort stycket om att partiet i Sverige bildades av andra skäl. Det ersattes istället med en formulering om att Kristdemokraternas historia vilar på två ben: ”den europeiska antinazistiska och den svenska folkrörelsebakgrunden”.

Den nya formuleringen är en bättre beskrivning av partiets historia, säger Ebba Busch.

– Det som följer sen är att vi står på två ben, både den här motrörelsen efter andra världskriget och folkrörelsen i Sverige som bland annat ledde till en av de största namnunderskriftsinsamlingarna i svensk politisk historia, för att bevara kristendomsundervisningen.

”Var otydligt”

Varför tog ni bort det?

– Det var otydligt. Meningen efter var tydligare.

Håller du fast vid det du sa i Dagens Nyheter om då när ni bildades, att det gjordes som en motreaktion mot nazismen?

– Jag talade om Kristdemokraterna och kristdemokratin flytande. Jag menar inte att man kan separera dem. Det hade varit ännu tydligare att säga att kristdemokratin bildades som en motrörelse mot nazismen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.