Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten: ”Man kan aldrig helt utesluta allvarliga biverkningar” Foto: SVT

Carlsson: Kan inte helt utesluta biverkningar av vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson förstår den skepsis som en del svenskar känner inför ett kommande coronavaccin, säger han i SVT:s Agenda.

– Jag har full förståelse för att det fortfarande är 25 procent som känner en olust inför det här.

En av anledningarna till oron är att det än så länge finns för lite kunskap om kandidaterna, tror han. Och rädslan som följer på okunskapen är den att drabbas för svåra biverkningar, som med vaccinet mot svininfluensan för ett årtionde sedan.

Att även något av vaccinen mot det nya coronaviruset skulle orsaka liknande biverkningar går aldrig helt att utesluta, säger Johan Carlson.

– Men man gör givetvis allt man kan för att undvika en sådan situation.

Hör honom berätta mer om ett framtida vaccin ovan, samt Marie Olsson, vars dotter fick narkoelepsi till följd av vaccinet mot svinfinluensa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.