Foto: Jessica Gow/TT

Centern och Kristdemokraterna vill se krav på munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Kristdemokraterna vill se allmänna råd för de mest drabbade områdena i landet, med lokala uppmaningar att använda munskydd ska användas i vissa miljöer.

– Vi måste rädda så många liv som möjligt och göra allt vi kan för att minska smittspridningen, säger Anders W Jonsson, partiets sjukvårdspolitiska talesperson.

Enligt Centern finns det tydligt vetenskapligt stöd för användning av munskydd i samhället och partiet hänvisar bland annat till studier som visar på att bred användning av munskydd hade en dämpande effekt på smittspridningen.

Centerpartiet uppmanar därför nu regeringen att inför allmänna råd om att munskydd ska användas i vissa, särskilt utsatta miljöer och områden.

– Det är dags att komplettera de nationella råd som gäller i hela landet med allmänna råd för hårt drabbade områden med en uppmaning att använda munskydd i miljöer där trängsel inte kan undvikas, säger Anders W Jonsson.

Får stöd av Kristdemokraterna

Centern får medhåll av Kristdemokraterna som också anser att det är dags för en rekommendation om munskydd. Enligt partiets sjukvårdspolitiska talesperson, Acko Ankarberg Johansson, så måste myndigheterna lämna sin position att helt avfärda munskydd.

– Det framgår redan nu i Folkhälsomyndighetens regler och riktlinjer att regioner har möjlighet att göra det (rekommendera munskydd), vid vissa tillfällen när man finner det lämpligt. Men eftersom både regeringen och myndigheten samtidigt visar upp en så avvisande hållning så använder man inte den möjligheten, säger hon och tillägger:

– Och vi tror att vi just nu måste använda munskydd som en försiktighetsåtgärd.

Förutom Centern och Kristdemokraterna har även Sverigedemokraterna efterlyst en rekommendation om munskydd.

WHO förespråkar munskydd

I början av december uppgav Världshälsoorganisationen (WHO) att de anser att munskydd bör bäras Munskydd bör användas i folkmassor och på andra platser där det är svårt att hålla avstånd, till exempel i kollektivtrasfiken. Folkhälsomyndigheten har dock hållt fast vid sin åsikt att man inte vill rekommendera munskydd då man anser att det inte bidrar tillräckligt för att minska smittspridningen och att kunskapsunderlaget är för svagt.

Så tycker partierna om krav på munskydd

* Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna: Det är upp till expertmyndigheterna att bedöma.

* Sverigedemokraterna, Centern och Kristdemokraterna: Inför munskydd nu

* Moderaterna: Tar inte ställning, men har tidigare krävt att regeringen redovisar varför rekommendationerna är annorlunda i Sverige än i andra länder, något som även Kristdemokraterna har krävt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.