I Sverige blir skatten på en villa värd 30 miljoner 8 049 kronor, medan skatten för en villa taxerad till en miljon blir 7 500 kronor. (Husen på bilden har inget direkt samband med artikeln). Foto: Hasse Holmberg/TT

Centerpartiet efter SVT:s granskning av fastighetsavgifterna: ”Orimlig obalans”

Uppdaterad
Publicerad

Avgifterna som fastighetsägare tvingas betala är allt för orättvisa och obalanserade, anser Centerpartiet som nu reagerar på SVT Nyheters granskning. För dyrt med fastighet på landsbygden jämfört med inne i stan, menar partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Alliansregeringen avskaffade fastighetsskatten 2008. Det var ett vallöfte inför valet 2006 som framför allt Kristdemokraterna låg bakom, men Centerpartiet försvarade reformen då och har varken i regeringsställning eller senare i opposition haft förslag om förändring.

Betalar mer i dag än före reformen

SVT:s granskning har visat att vissa svenska husägare totalt betalar mer i avgift i dag än vad man gjorde före fastighetsskatten slopades, även om man räknar med inflationen. Det gäller husägare i 160 av landets kommuner, framför allt i mindre orter och landsbygd.

Nu säger Emil Källström (C) att hans parti vill se över hur fastighetsavgiften slår:

– Fastighetsägare på landsbygden betalar i dag mycket jämfört med ägare till fashionabla hus i storstäderna. Detta bör man, enligt mitt parti, ta tag i, säger han.

Vill sänka skattetrycket på landsbygden

Centerpartiet tycker nu att frågan om fastighetsavgifter och beskattning på fastigheter bör ingå i den större skatteöversynen som utlovats som en del av januariöverenskommelsen mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Emil Källström vill inte föregripa vad som kommer ut i en sådan diskussion, men säger att Centerpartiets ingång är att sänka skattetrycket på landsbygden.

– En förändring måste tas inom ramen för en större skatteöversyn. Ingången för mitt parti i de diskussionerna är att minska skattebördan för folk och företag på landsbygden, säger Emil Källström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.