Christopher Columbus-statyer välta och satta i brand

Uppdaterad
Publicerad

I Minneapolis, där George Floyd dödades under ett polisingripande, fortsätter protesterna. En staty på Christopher Columbus har välts och i Virginia har en annan Columbus-staty satts i eld.

I England och i USA har flera statyer plockats ner eller vandaliserats.

I St. Paul i Minnesota välte demonstranter en staty på Christopher Columbus. Den kände upptäckresaren är en omdebatterad person i USA. Kritikerna menar att Columbus ankomst till Amerika 1492 banade väg för ett omfattande orättvisor mot den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Även i Richmond, Virginia, sattes en staty på Columbus i brand.

I söndags slet demonstranter, som protesterade mot rasism, ned en staty föreställande Edward Colston i Bristol i västra England. Colston blev på 1600-talet en förmögen man genom att handla med slavar från Västafrika.

London ska se över gatunamn, minnesskyltar och statyer för att få bort hyllningar till slavhandlare och andra olämpliga personer. Det lovar borgmästare Sadiq Khan efter den omtalade nedrivningen av Colston-statyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet