Countrystjärnan Dolly Partons donation till forskning för coronavaccin har visat sig vara betydande för framtagning av ett nytt vaccin. Foto: Mark J. Terrill/AP

Coronaforskningen får stöd – från Dolly Parton

Publicerad

Countrystjärnan Dolly Parton är kanske mest känd för hits som ”Jolene” och ”9 to 5”. Men sångerskan har nu hamnat i rampljuset av en helt annan anledning – och hon hyllas som en hjältinna i kampen mot coronaviruset.

– Det visade sig att hennes donation hjälpt till i framtagningen av ett nytt vaccin, säger journalisten Helle Schunnesson i Morgonstudion.

Dolly Parton donerade i våras 8.6 miljoner svenska kronor till läkemedelsbolaget Moderna. Pengarna användes till att finansiera bolagets forskning kring ett nytt coronavaccin. Och när nyheten om att Moderna tagit fram ett vaccin med lovande resultat så började sångerskan hyllas över hela världen.

– När jag donerade pengarna så hoppades jag att de skulle komma till någon nytta, vilket det verkar ha gjort, säger Dolly Parton i en intervju med NBC News.

Hör journalisten Helle Schunnesson berätta mer om Dolly Partons oväntade bidrag till forskningen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.