Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Abdi-Fatah Hersi, ST-läkare, Madeleine Liljegren, ordf Sveriges yngre läkares förening och Alexander Oxblom, ST-läkare. Foto: SVT

Coronakrisen orsakar förseningar i läkarnas utbildningsprogram

Uppdaterad
Publicerad

Färre specialister och ökade vårdköer. Nu varnar Sveriges yngre läkares förening för flera långsiktiga konsekvenser till följd av coronakrisen.
– Många AT- och ST-läkare får sina utbildningar inställda eller förlängda, säger föreningens ordförande Madeleine Liljegren.

Det råder brist på specialistläkare i 19 av 21 regioner i Sverige. Behovet av nya specialister är därför stort, men coronakrisen har orsakat problem i läkarnas utbildningsprogram.

Det handlar både om allmäntjänstgöringen (AT) och specialisttjänstgöringen (ST).

– På många håll i landet får vi rapporter om att utbildningarna sätts på paus och att läkarna då inte kommer vidare i sin utbildningstjänst, säger Madeleine Liljegren som är ordförande i Sveriges yngre läkares förening (SYLF).

Kan inte hjälpa invånarna

SVT har varit i kontakt med flera unga läkare runt om i landet. Vissa beskriver att de mer eller mindre rullar tummarna i fikarummet, medan andra fått alternativa arbetsuppgifter.

I region Västmanland har sjukhusledningen fått skarp kritik från ST-läkare på flera avdelningar.

Det handlar bland annat om ett beslut som säger att ST-läkare inte får operera självständigt, även om de har kompetens för det.

– Det har fått konsekvensen att jag inte kan bidra till att hjälpa invånarna i Västmanland med akuta sjukdomar, säger Abdi-Fatah Hersi som är ST-läkare i kirurgi och fortsätter:

– Man har begränsat min möjlighet att kunna utföra mitt yrke och på så vis hjälpa invånarna.

Vill effektivisera operationerna

Sjukhusledningen i Västerås menar beslutet har fattats mot bakgrund av att man behöver effektivisera operationerna och att man sparar tid genom att alltid ha en specialist på plats.

– Det grundläggande problemet gällande ST-utbildningen är att vi har minskat antalet operationer väldigt mycket, säger Martin Andersson, biträdande områdeschef.

– Om vi gör hälften så många ingrepp så är det väldigt svårt att få en tillräcklig operationsvolym som ST-läkare. Det måste vi jobba på, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer