Anna Hedenmo och Mats Knutson är programledare vid partiledardebatten den 7 oktober. Foto: SVT

Bäddat för hård debatt

Uppdaterad
Publicerad

-Nu har partierna lagt sina budgetar och vi kan tydligt se alternativen i politiken. Därför kan vi vänta oss en spännande debatt, säger Mats Knutson som tillsammans med Anna Hedenmo leder partiledardebatten i Agenda på söndag.

-Tonläget har höjts den senaste tiden, inte minst om den ekonomiska politiken. Det har blivit en slags tävling i ansvarstagande, säger Anna Hedenmo.

-Socialdemokraterna anklagar regeringen för ansvarslöshet. Regeringen kontrar med att socialdemokraternas politik leder till att jobb försvinner. Det är bäddat för en hård debatt, säger hon.

Agenda

-Det blir en försmak av valrörelsen.

Småpartierna

Men det handlar inte bara om de två stora. De mindre partierna måste  ta för sig och synas, inte minst de som ligger nära fyra procent i opinionsundersökningarna.

Det gäller inte minst C-ledaren Annie Lööf. Hon hade mycket starkt stöd i partiet när hon valdes men nu har stödet bland väljarna sjunkit.

Men även KD-ledaren Göran Hägglund brottas med opinionssiffror under fyraprocentsspärren och är pressad att göra bra ifrån sig i debatten.

Åkessons roll

Under förra partiledardebatten i Agenda den 6 maj undvek de övriga partiledarna att gå i svaromål mot SD-ledaren Jimmie Åkesson. Undantaget var V-ledaren Jonas Sjöstedt som gick till hårt angrepp mot Åkesson.

-Det ska bli intressant att se om de andra försöker undvika meningsutbyte med Åkesson även denna gång, säger Mats Knutson.

I debatten deltar:

Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP), Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD).

Programledare är Anna Hedenmo och Mats Knutson.

Debatten börjar klockan 20 söndagen 7 oktober. Agenda sänds i SVT2 och i SVT Play. Programmet kan ses i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet