Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Mikael Damberg (S) tycker att KI tecknar en realistisk bild av Sveriges ekonomiska situation. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Damberg: ”Kan bli tufft att leva”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är på väg mot lågkonjunktur enligt Konjunkturinstitutets (KI) senaste prognos. Enligt finansminster Mikael Damberg (S) är det därför viktigt att Sverige sköter sin ekonomi ansvarsfullt och vågar prioritera.

– Jag tror att alla partier behöver vara lite återhållsamma och inte lova för mycket, säger han.

Mikael Damberg tycker att KI tecknar en realistisk bild av Sveriges ekonomiska verklighet.

– Jag har sagt tidigare att vi går mot tuffare tider och det är väl det som KI bekräftar. Något högre tillväxt i år men sämre tillväxtförutsättningar nästa år samt fortsatt ganska hög inflation som slår mot många hushåll och gör det tuffare att leva, säger han.

Och vad vill regeringen göra åt det?

– Det är viktigt att vi i det här läget inte är ansvarslösa i den ekonomiska politiken. För när partier lovar vitt och brett till allt riskerar vi att driva upp inflationen, öka räntan ytterligare och svenska hushåll får det svårare. Nu måste man våga prioritera.

Se intervjun med Damberg om konjunkturläget klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.