Foto: Janerik Henriksson/TT

Danmark förbjuder vinster i privata förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks regering vill förbjuda privata förskolor att ta ut vinst. Förslaget finns med i en budgetuppgörelse som regeringpartiet Socialdemokraterna ingått med flera stödpartier, uppger Jacob Mark, gruppledare för Socialistisk Folkeparti.

Bakgrunden är en satsning som presenterades på lördagen om nya pengar till förskolorna för att öka antalet pedagoger. Avtalet omfattar även privata förskolor, varför det är rimligt att dessa inte får ta ut vinst, uppger Jacob Mark, rapporterar TT.

– I utbyte kan privata förskolor inte längre tjäna pengar på välfärden genom att ta ut vinst. Det har varit avgörande för SF. Annars kunde de pengar som skulle gå till fler pedagoger ha hamnat i direktörernas fickor, säger han.

Folketingsledamoten Jakob Sølvhøj från vänsterorienterade Enhedslisten bekräftar uppgiften på Twitter: ”I dag offentliggörs avtalet som stänger för vinst på förskolor”.

Enligt Danmark Statistik fanns det 2019 runt 550 privata förskolor i Danmark.

Budgetuppgörelsen presenteras senare under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.