Danmarks statsminister Mette Fredriksen meddelade att landet inför strängare restriktioner. Foto: Yves Herman/AP

Danmark inför strängare restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Danmark inför strängare restriktioner för att begränsa smittspridningen av covid-19. Maximalt fem personer i ett sällskap får träffas från och med i morgon. Det gäller i offentliga miljoer och rekommenderas i privata hem.

Den nuvarande gränsen på maximalt tio personer sänks till fem personer i Danmark. Den nuvarande avståndsregeln ändras också. Hittills har det varit en meter.

– Vi ska nu hålla två meter emellan oss, i butiker, i skogen och på vägen, säger Mette Fredriksen (S), statsminister i Danmark.

De nya reglerna gäller till den 17 januari. Mette Fredriksen säger att den brittiska virusmutationen är mer smittsam och att smittspridningen på alla sätt ska hållas nere.

– Vi uppmanar alla att vara hemma så mycket som möjligt. Arbeta hemifrån, gå bara en person till butiken och handla och undvik att umgås med andra än de närmaste.

Allvarligt läge i Danmark

Danmark går upp till den högsta risknivån, nivå fem, under pandemin.

 – Vi är i en riktigt allvarlig stuation. Vi kan inte stoppa mutationen men vi kan dra ut på tiden så vi hinner vaccinera ännu fler, säger Mette Fredriksen.

Danmark är det land i EU som har vaccinerat flest i sin befolkning.

– Vi ska vaccinera 100 000 danskar per dag när vi har mer vaccin. Till dess ska vi hålla nere smittspridningen. Vi ska undvika att det kommer mer smitta till Danmark, säger Mette Fredriksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.