Dansk journalist stoppad för andra gången i Qatar

Publicerad

Den danske journalisten Rasmus Tantholdt, som är på plats i Qatar för att bevaka fotbolls-VM för danska TV2, greps under tisdagskvällen av polisen i landet.

Rasmus Tanholdt greps när han filmade iranier som bar t-shirts med den politiska texten #WomanLifeFreedom och som attackerades av andra, regimvänliga landsmän. 

– Bråket jag filmade handlade om de stora protesterna mot styret i Iran och polisen krävde att jag skulle radera bilderna vilket jag vägrade, säger Rasmus Tantholdt till Kulturnyheterna.  

Efter en kvart släpptes Rasmus Tantholdt från häktet, utan att ha raderat bilderna, men det är inte första gången han hindras från att utföra sitt arbete under fotbolls-VM i Qatar. 

Stoppats tidigare

För drygt en vecka sedan stoppades han av säkerhetsvakter när han livesände nyheter i danska TV2. Säkerhetsvakterna hindrade honom från att filma och hotade med att slå sönder kameran.  

– Jag fick gå efter 30 minuter den gånger, men det visar att man inte är van vid att journalister arbetar fritt i Qatar. Man är van vid att kunna stoppa och arrestera dem om man känner för det säger Rasmus Tantholdt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.