Foto: TT

Därför är svenska intresset för #metoo störst i världen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det land där flest personer sökt information i samband med metoo-rörelsen. – Det handlar om engagemang och att vi känner en möjlighet att påverka, säger mediestrategen Brit Stakston.

Den 5 oktober anklagades den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella övergrepp på kvinnor han arbetat med. Skådespelaren Alyssa Milano uppmade sina följare i sociala medier att dela med sig av sina berättelser genom att återanvända hashtaggen #metoo. Det blev startskottet för rörelsen där uppropen som krävt ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp avlöst varandra.

– Styrkan i den här kampanjen har varit att få folk att berätta, att känna ett systerskap. Det här är en slags vaccination mot att vara tyst, säger mediestrategen Brit Stakston.

Störst i Sverige

Enligt en kartläggning av Dagens Nyheter har 70.000 personer skrivit under över 50 upprop i Sverige. När intresset kartlagts genom att undersöka antal sökningar på metoo visar det att svenskar sökt nästan tre gånger så mycket som den nederländska befolkningen, som ligger på plats nummer två.

– Vi har en stark tradition av folkrörelse men vi har också en historia av digitala rörelser, säger Brit Stakston.

Grannländerna Norge och Island ligger på tredje respektive fjärde plats när det gäller sökintresset kring metoo-kampanjerna. En skillnad tror Brit Stakston ligger i mediers roll i de respektive länderna. 

– Den digtala feministiska rörelsen fanns redan där och blev sedan matchad av traditionell media, som har haft en jätteviktig roll för att det skulle växa, säger Brit Stakston.

Folklig kampanj

70 procent av svenskarna tror att kampanjerna kommer att leda till en förändring i samhället, enligt en Novusundersökning. Att svenskar har en tro på förändring tror Brit Stakston är en stor skillnad gentemot länder som USA.

– Det blir ett incitament att om man är tillräckligt många kan man påverka. Det här är ju en väldigt folklig kampanj, som avslöjar horribla siffror om hur många som blivit utsatta.

Här är de mest sökta uppropen

De fem upprop som använts i sökningar flest gånger sedan den 5 oktober är dessa:

1. #tystnadtagning, skådespelare

2. #medvilkenrätt, jurister

3. #deadline, journalister

4. #vardeljus, personer inom kyrkan

5. #teknisktfel, personer i teknikbranschen

De länder där #metoo fått flest sökningar:

1. Sverige

2. Nederländerna

3. Norge

4. Island

5. Österrike

Källa: Google trends

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.