Peter Lindgren, professor i hälsoekonomi, menar att genom att vaccinera den vuxna befolkningen vinner hälsa till ett värde mellan 42 och 63 miljarder kronor. Foto: Rikard Collsiöö /SVT

Därför är varje vaccinspruta värd minst 4 500 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sverige väntas betala 1,4 miljarder för vaccindoser som behövs fram till halvårsskiftet då vaccinationerna ska vara genomförda. Det är betydligt mindre än vad den är värd, säger flera experter.

Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi har tittat på den ökning av hälsa, livskvalitet och livslängd som kan vinnas genom vaccinet och översatt detta till pengar. Metoden används inom hälsoekonomin för att bedöma kostnadsnyttan av nya läkemedel.

Slutsatsen är att man genom att vaccinera den vuxna befolkningen vinner hälsa till ett värde mellan 42 och 63 miljarder kronor, eller 4500-9500 kronor per vaccindos, förutsatt att man tar två sprutor. Påverkan på samhällsekonomin och kostnader till följd av uppskjuten vård tar dessa beräkningar inte hänsyn till.

Tar inte hänsyn till värdet

Vanligtvis tar man hänsyn till värdet av ett nytt läkemedel eller vaccin när man prissätter det, men under pandemin har den ordningen satts ur spel.

– Vi kan inte prissätta det här baserat på värdet, då skulle ju vaccindoserna kosta tiotusentals kronor, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Hör professorn i hälsoekonomi berätta om vad som haft betydelse för beräkningen av vaccinsprutans värde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.