Därför återkallas många livsmedelsprodukter – otillåtet ämne i glassar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten av juli har flera livsmedel återkallats av Livsmedelsverket. Det handlar bland annat om glass från Sia Glass, Hemglass och ost från Skånemejerier. Anledningen är de innehåller etylenoxid – ett ämne som inte är tillåtet i EU.

Det är produkter med ingrediensen fruktkärnmjöl, som bland annat används som förtjockningsmedel, som har återkallats. SIA glass har återkallat glassar som innehåller lemoncurd eller mangosorbet och Hemglass återkallar smartiesglassar i flerpack.

– Fruktkärnmjöl är en fullt godkänd tillsats, men i just det här fallet är ingrediensen förorenad av en substans som heter etylenoxid som inte får användas inom Europa, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket. 

Dessutom drar Skånemejeriet tillbaka ostcréme och Orkla food återkallar bland annat apelsinmarmelad och potatiskroketter.

– Det finns ingen akut risk runt detta, har man köpt en produkt med det här ämnet ska man inte vara orolig för det. Man ska inte fortsätta köpa det och företaget ser till att det försvinner från marknaden.

Förbjudet i många år

Etylenoxid används i vissa delar av världen som växtskyddsmedel mot skadegörare. Trots att det inte är tillåtet i EU inträffar det ändå att ämnet dyker upp i livsmedelskontroller.

– Det har varit förbjudet under lång tid och anses vara cancerogent. Som vi vet nu är det här tillsatser som är tillverkade av råmaterial utanför EU, säger Jan Sjögren.

Mer kan återkallas

Att produkterna återkallas är ett gemensamt initiativ från EU-kommissionen och alla EU:s medlemsstater.

– För Sveriges del är det nu ett fåtal produkter det handlar om, men vi följer utvecklingen och det går inte att utesluta att vi hittar fler produkter som har det här ämnet i sig.

Hur vanligt är det att ni återkallar så här?

– Återtagande från marknaden är relativt vanligt. Med etylenoxid hade vi ett ärende under vintern och då var det kanske inte överraskande att det skulle komma ytterligare produkter nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.