Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Simon Krona/SVT

Därför får du mystiska vänförfrågningar på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

De skickar gillningar, kommentarer och vänförfrågningar – ofta med flirtig ton och uppmaningar om att klicka på deras länkar. SVT Nyheter har följt de så kallade porrbotarna – och spåren leder till dejtingsajter som vill få dig att ge ut ditt kreditkortsnummer.

”Vad kan jag göra för att behaga dig i kväll?” lyder kommentaren från användaren Sara.muryani under ett av SVT Nyheters inlägg på Instagram om svenska curlingframgångar.

Sara.Muryanis profilbild föreställer en naken kvinnas ryggtavla. I profilens presentationstext står det:

”Singel. Snapchat sex. Live onani video. Nakna bilder. Klicka här.”

Och så en blålänk.

Använder bilder från porrsajter

Sara.Muryani är en så kallad porrbot. Ett sorts program som via fejkprofiler på sociala medier kan sprida länkar. Med löften om till exempel nakenbilder försöker de få dig att klicka.

SVT Nyheter har i flera veckors tid sökt upp porrbotarna för att ta reda på vart länkarna leder. I samtliga fall vi har varit i kontakt med leder de till dejtingsajter där en mängd profiler omedelbart börjar visa intresse för dig – även om den egna profilen är helt tom.

Vid en omvänd bildsökning visar det sig att flera av profilbilderna som används även förekommer på porrsajter.

Porrbotarnas länkar leder i många fall till frågeformulär som ibland utnyttjar kända varumärken, till exempel Blocket och Tumblr. Till slut får du frågan om användarnamn och lösenord – sen är du registrerad på en dejtingsajt. Foto: Skärmdump

Kräver betalning för att chatta

Samtliga av dejtingsajterna vi kommit i kontakt med är gratis att registrera sig på. Men snart stöter du på olika typer av betalväggar.

På sajten Mogenflirtplats betalar du ”krediter” för varje chattmeddelande du skickar. Krediterna kostar 150-2400 kronor, beroende på vilket paket du köper.

På Whatsex behöver du uppgradera till en premiumversion för att kunna se alla profilbilder. Om du inte är inloggad på 14 dagar avaktiveras din profil och du måste betala 349 kronor för att låsa upp den igen.

Dyrt abonnemang i det finstilta

På sajten Snuskflirt lockar de med en ”provprenumeration” för 14,29 kronor per dag i tre dagar. Men i det finstilta finns en hake: Efter de tre dagarna kommer abonnemanget att omvandlas till en ordinarie prenumeration för 580 kronor i månaden.

I samma finstilta text finns dessutom en knapp för att lägga till ytterligare en prenumeration på sajten sexintouch.com ”utan extra kostnad”. Knappen är grå och ser avaktiverad ut, men är i själva verket påslagen som standard. Även den prenumerationen kommer kosta 580 kronor i månaden efter de tre provdagarna.

Om man missar den lilla gråa knappen till vänster blir man medlem på ytterligare en dejtingsajt – för 580 kronor i månaden. Foto: Skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.