Därför granskar vi katolska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av katolska kyrkan och övergrepp fortsätter. I dag kan vi berätta om nya uppgifter – det handlar om en munk som ska ha utfört övergrepp mot en person i beroendeställning – vi kallar henne ”Anna”. Marja Grill, som är en av personerna bakom granskningen, berättar om arbetet runt publiceringen i klippet ovan.

“Övergreppet förvred också min gudsrelation”

Övergrepp av religiösa ledare har en särskild dimension för de som drabbas.

Många har hört av sig till oss efter vårt avslöjande under hösten om att två katolska präster som misstänkts för övergrepp mot barn i USA också anklagats för övergrepp här i Sverige, här mot vuxna församlingsmedlemmar.

Vi har granskat de dokument och vittnesmål vi fått in som visar hur katolska kyrkans stift och orden har agerat när de har utrett anklagelser som kommit in.

Vi tar tips om övergrepp och mörkning på största allvar, inom alla delar av samhället. Vi gör vårt yttersta för att höra alla inblandade och ställa ansvariga till svars. 

Hör gärna av dig med din berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.