Därför intervjuar Agenda Erik Ullenhag

Publicerad

I Agenda söndag 2 juni intervjuar vi förre integrationsministern Erik Ullenhag, en av de tre kandidaterna till att efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna.

Många politiska journalister och kommentatorer gör bedömningen att Erik Ullenhag för närvarande har störst stöd i partiet. Vi tycker att det är intressant för våra tittare att höra hur han ser på Liberalernas samarbete med den rödgröna regeringen och Centerpartiet, och på möjligheten att lappa ihop den gamla Alliansen. Alla tre kandidaterna har sagt att de inte vill riva upp partiets beslut att stödja januariöverenskommelsen som löper till 2022, men deras syn på avtalet har betydelse för om samarbetet ska kunna fortsätta efter det. Erik Ullenhag stöds offentligt av många av de liberaler som röstade för avtalet.

Agenda har tidigare intervjuat förra integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, när hon som första politiker berättade öppet att hon ville leda partiet. Sabuni är kritisk mot januariöverenskommelsen och hade hellre velat att Liberalerna gick i opposition. Många välkända liberaler som röstade emot avtalet har i media tagit ställning för henne. När Agenda i kväll intervjuar Erik Ullenhag får våra tittare höra kandidater som stöds av politiker från båda delarna av det splittrade partiet.

Den tredje kandidaten Johan Pehrson, som är ekonomisk-politisk talesperson, tillhörde de medlemmar i partirådet som röstade nej till avtalet. I Agenda visar vi en bit ur hans anförande där han argumenterade för att partiet i stället skulle stödja Ulf Kristersson.

Alla tre kandidaterna har i veckan varit gäster i Aktuellt. SVT kommer att fortsätta att bevaka ledarstriden inom Liberalerna fram till omröstningen på landsmötet den 28 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet