Godzilla – en klumpig ödla på land, men reptil i vattnet. Foto: TT

Därför kommer Godzilla inte hitta hem igen

Uppdaterad
Publicerad

En mörk jätteödla som drar genom städer och raserar allt i sin väg. För första gången på tio år är Godzilla tillbaka på bioduken. Men premiären innebär en smärtsam påminnelse för filmmonstrets fädernesland – ett land han kanske aldrig kan återvända till.

När Godzilla gjorde sitt första nedslag i historien 1954 – mindre än ett årtionde efter det att atombomberna föll över Hiroshima och Nagasaki – var han en symbol för frustration över både kärnvapen och USA:s provsprängningar i Stilla havet. Han blev snabbt favoritmonstret i sitt hemland, en marodör japanerna älskade att skrämmas av.

I dag ser det annorlunda ut. När Godzilla nu, 60 år och 28 filmer senare senare, är tillbaka i rampljuset är det långt ifrån Tokyos gator.

Skapar smärtsamma minnen

Nu har inspelningen tagit plats i USA, och enligt en analytiker kan det dröja länge – om inte för alltid – innan Godzilla är tillbaka i hemlandet. Anledningen? Med den värsta kärnkraftskrisen på 25 år i färskt minne är det helt enkelt risk för att favoritmonstret är ett för känsligt ämne för många japaner.

– Godzilla vinner sin styrka från kärnkraft och han spyr strålning överallt. Om Godzilla var i Japan nu skulle han tvinga människor att ställa svåra frågor till sig själva om Fukushima, säger Toshio Takahashi, professor i litteratur vid Wasedauniversitetet i Tokyo, till Reuters.

I kölvattnen av katastrofen vid Fukushima är det svårare att göra sig ett namn med just kärnkraftsrelaterade filmer i Japan. Regissörer som vill beröra ämnet möter skygga sponsorer och fallande intäkter.

”En varning från naturen”

Katastrofen inträffade efter en tsunami 2011 och anläggningen kämpar fortfarande med läckor av radioaktivt vatten. Enligt en japansk filmkritiker är Godzilla för många synonymt med Fukushima.

– Det handlar om något som inte kan stoppas med mänsklig styrka, och det går till attack.

Den nya filmen har precis haft premiär. Enligt Toshio Takashaki kommer utgången att bli avgörande för om jätten får återvända hem i framtiden.

– Budskapet är en varning från naturen om saker mänskligheten orsakat. Vi får se hur folk reagerar, inklusive de som upplevt Fukushima.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.