SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

Därför publicerar SVT nu namn på Kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter valde i samband med den rättsliga processen att avstå från att publicera namn på den tilltalade, Jean-Claude Arnault, den man som i medierapporteringen kallats Kulturprofilen.

Grundläget för en redaktion är att avstå från att namnpublicera om det inte finns särskilda skäl som gör att man kan göra det. När det gäller personer i ansvarsställning, såsom politiska ledare, organisationsledare och företagsledare är tröskeln för namnpublicering lägre.

Jean-Claude Arnault har förvisso inte haft någon tung offentlig eller formell makthavarroll i det svenska samhällslivet. Men det har framkommit att han trots detta haft en mycket stark informell maktposition i kretsarna runt Svenska Akademien som är en av det svenska kulturlivets mäktigaste institutioner.

Nyhetsbloggen

Under en våldtäktsrättegång kommer många känsliga detaljer i dagen, vilket manar till stor försiktighet. SVT Nyheter har därför valt att avstå från namnpublicering under den rättsliga processen. Nu är dock fällande dom fastställd i två rättsliga instanser.

SVT Nyheter publicerade Arnaults namn när Nobelpriset ställdes in men avstod från namn under den rättsliga processen. Nu när hovrätten sagt sitt väljer SVT Nyheter att åter publicera hans namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet