Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten ger tre tips på vad man kan tänka på innan man börjar skaffa sig ett reseintyg till sommarsemestern. Foto: SVT

Därför varierar priserna på reseintygen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns numera flera aktörer på marknaden som erbjuder coronatester och reseintyg. Men priserna för samma typer av tester kan skilja sig mycket på den svenska marknaden – alltifrån 475 kronor upp till 2250 kronor.

Tester för reseintyg ingår inte i den testning av misstänkt covid-19 som finansieras av staten. Det betyder att den som behöver testa sig inför en resa ska stå för den kostnaden själv.

Stora prisskillnader

Ett antigentest inklusive reseintyg kan kosta alltifrån 475 upp till 2250 kronor. Anledningen till prisvariationen är enligt Johan Sahl, enhetschef för marknadsmissbruk på Konkurrensverket, den svaga konkurrensen, den höga efterfrågan samt den okunskap som finns bland konsumenter.

– Som konsument är man beroende av att veta vad det är man köper för att kunna jämföra priser. Det är svårare när man har ett informationsunderläge som vi har hamnat i nu. Vi kan inte klämma och känna på produkten, säger Johan Sahl till SVT.

Se videon för att få tips på vad du bör tänka på innan du skaffar dig ett reseintyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer