De senaste tio valen i siffror

Uppdaterad
Publicerad

Exakt hur valresultatet kommer att bli i elektorsröster och procent är för tidigt att säga. Men låt oss ta en titt på de senaste tio valen så länge.

Hur många elektorsröster har tidigare vinnare fått?

De röda staplarna är år som republikanerna vunnit och de blåa demokraterna. Totalt sett kämpar kandidaterna om 538 elektorsröster.

Hur jämna har tidigare val varit?

Diagrammet visar antalet elektorsröster som partierna fått de senaste tio åren. Ju större avstånd mellan den röda och blåa punkten, desto större vinst för presidenten det året. Tryck på prickarna för att se antalet elektorsröster vinnaren fick det året.

1984 vann Ronald Reagan en jordskredsseger när han fick 525 av de 538 elektorsrösterna. Valet stod mellan honom och Walter Mondale, som fick se sig besegrad med endast 13 elektorsröster. Han vann dock i sin hemstat Minnesota och i District of Columbia. År 2000 var det istället extremt jämt när George W. Bush vann med endast fem elektorsröster mot demokraternas Al Gore. Extra speciellt var detta val eftersom Al Gore fick flest röster totalt sett och Bush vann tack vare elektorsrösterna.

Hur har resultatet sett ut i förhållande till de faktiska rösterna?

Det kan bli så att Clinton förlorar valet, men ändå har fått flest faktiska röster. I USA är det de så kallade elektorsrösterna som avgör, inte de faktiska rösterna. Staplarna visar andelen elektorsröster och andelen faktiska röster som vinnarna i de tio senaste valen fått.

Om man ser till hur varje individ röstat så skulle valresultatet blivit betydligt jämnare de flesta åren. År 2000 röstade drygt en halv miljon fler personer på Al Gore, men eftersom USA:s valsystem ser ut som det gör så kunde George W. Bush ändå ta hem segern. Det var första gången på över 100 år som en kandidat valdes till president utan att ha fått fler röster än motståndaren. Men i år kanske det alltså händer igen.

Källa: National Archives och Federal Election Commission

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.