Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi har samlat bevis i sex år, berättar Andre Oliveira. Foto: AP

Unga portugiser stämmer Sverige och 31 andra länder

Uppdaterad
Publicerad

Det skrevs historia i Europadomstolen på onsdagen, när den största klimatstämningen någonsin prövas i den stora kammaren. Det är Sverige och 31 andra länder i Europa som stäms av sex unga portugiser, mellan 11 och 24 år gamla.

De menar att länderna bryter mot dom mänskliga rättigheterna genom att inte göra tillräckligt för att skydda dem från klimatförändringens effekter. 

– Jag trodde aldrig tro att jag skulle stå framför 32 länder och stämma dem, säger Andre Oliveira.

Bakgrunden är de dödliga skogsbränder som drabbade Portugal 2017. Ungdomarna menar att bränderna som inträffat varje år sedan dess är ett direkt resultat av den globala uppvärmningen och att de lider av konsekvenserna.

– Jag vill ha en grön värld utan föroreningar, jag vill må bra, säger 11-åriga Mariana Duarte Agostinho i en intervju.

Men vad det kommer leda till är oklart. Först ska domstolen avgöra om fallet överhuvudtaget uppfyller kriterierna för att prövas, innan de eventuellt går vidare och prövar om de 32 länderna bryter mot Europakonventionen. Avgörandet väntas dröja i månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.