Demokraterna stämmer nu Trumps kampanj på miljonbelopp för att ha hackat partiets datornätverk. Foto: TT

Demokraterna stämmer Trump på mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Det Demokratiska partiet verkar fortfarande inte ha smält förlusten i presidentvalet. Nu stämmer man Trumps valkampanj för att ha samarbetat med Ryssland och Wikileaks om en hackerattack, skriver Washington Post.

Stämningen, som uppges vara på åtskilliga miljoner dollar, riktar sig mot Donald Trumps presidentvalskampanj och flera av den sittande presidentens rådgivare. Därtill hans son Donald Jr och svärson Jared Kushner.

Hackerattack

Orsaken bakom stämningsansökan och skadeståndskraven är den påstådda ryska hackningen av Demokratiska partiets datanätverk i samband med presidentvalskampanjen.

Enligt stämningen utfördes dataintrånget i samarbete med Wikileaks och Trumpkampanjen, med syfte att försämra Hillary Clintons möjlighet att bli president genom att stjäla och sprida vidare känsliga uppgifter om hennes kampanj, skriver Washington Post.

Bevis saknas

En utredning om Trumpkampanjens eventuella samröre med ryska intressen pågår sedan länge på uppdrag av USA:s senat. President Donald Trump har vid upprepade tillfällen skarpt tillbakavisat alla anklagelser.

I en preliminär rapport från kongressens kommitté, där majoriteten är republikaner, konstaterades att det inte finns några bevis för ”samverkan, samordning eller en konspiration mellan Trumps kampanj och ryssarna”. En slutsats som Demokraterna i kommittén motsätter sig.

  • Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen — som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i USA-valet — har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.
  • Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.
  • Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr träffade i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas rival Hillary Clinton.
  • I maj förra året avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Enligt Comey bad presidenten honom ”släppa” utredningen av Flynn.
  • Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av ”den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor”.
  • Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.