USA:s president Donald Trumps advokat Michael Cohen. Arkivbild. Foto: TT

FBI gjorde tillslag mot Trumps advokat

Uppdaterad
Publicerad

FBI har slagit till mot USA:s president Donald Trumps advokat Michael Cohens kontor, rapporterar New York Times. Material med kommunikation mellan Cohen och hans klienter har tagits i beslag, säger Cohens egen advokat Stephen Ryan.

Också Michael Cohens hem genomsöktes, rapporterar Reuters med hänvisning till en rättskälla.

Enligt Ryan har tillslaget delvis koppling till den särskilde åklagaren Robert Mueller, som leder den så kallade Rysslandutredningen.

– Beslutet från åklagarmyndigheten i New York att genomföra utredningen med hjälp av husrannsakningsorder är helt olämpligt och onödigt. Det resulterade i det onödiga beslaget av skyddad kommunikation mellan en advokat och hans klienter, säger Ryan till tidningen.

Cohen har enligt Ryan samarbetat med Rysslandutredningen och lämnat över tusentals dokument till kongressens egna utredningar kring Moskvas påstådda inblandning i USA:s presidentval.

Betalade porrskådis

Enligt en källa till NY Times handlar beslaget om e-postmeddelanden, skattedokument och affärsregister. Bland dem ska finnas material om en utbetalning till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford.

Michael Cohen har erkänt att han betalat Clifford 130 000 dollar för att hon ska hålla tyst om en affär hon påstår sig haft med Trump innan han blev president. Cohen påstår att han tagit pengarna ur egen ficka. I ett uttalande i förra veckan förnekade Trump att han ska ha betalat Clifford för att hålla tyst, och sade sig inte veta varför pengarna betalades ut.

Betalningen till Stephanie Clifford är en av flera saker som utreds.

USA:s president Donald Trump rasar mot tillslaget.

– Det är en häxjakt, det har jag sagt länge, säger han.

Trump säger att tillslaget är ”en attack på vårt land”, och ett angrepp mot ”allt vi står för”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet