– Jag skulle absolut kunna tänka mig att tala under ed. Absolut. Jag ser fram emot det, sa Trump under onsdagen. Foto: TT

Trump kan tänka sig vittna under ed

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att han är villig att intervjuas av den särskilde åklagaren Robert Mueller under ed.- Jag ser faktiskt fram emot det, säger Trump till journalister i Vita huset.

Robert Mueller utreder uppgifter om att Donald Trumps stab haft kontakt med Ryssland under valkampanjen 2016. Trump sa så sent som för två veckor sedan att han inte tror det är troligt att han själv kommer frågas ut.

Under onsdagen överraskade han reportrar i Vita huset med att dyka upp under en pressträff.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att tala under ed. Absolut. Jag ser fram emot det, sa han.

Känga till Hillary

Han passade också på att ge en känga till Hillary Clinton och påminde om att hon inte vittnade under ed när hennes mejl privat och i tjänsten var satt under lupp 2016.

Något datum för en intervju har ännu inte offentliggjorts och Trump säger att han inte vet exakt när det ska ske, men att det kan vara aktuellt om ”två eller tre veckor”. Fokus för utfrågningen kommer troligen handla om huruvida presidenten olagligt lagt sig i utredningen, speciellt när han avskedade FBI-chefen James Comey i fjol.

Trump hävdar sin oskuld och säger att Mueller inte kommer att hitta någonting på honom.

– Det har inte förekommit någon som helst maskopi. Det har inte alls förekommit några försök att hindra, säger han.

När han får frågan om han tror att Mueller kommer att vara rättvis, säger han:

– Vi kommer att få reda på det. Jag hoppas det.

Har nekat

President Trump har ihärdigt nekat till att hans presidentvalskampanj samarbetat med Ryssland för att skada motståndaren Hillary Clintons kampanj.

Två av Trumps medarbetare, en av dem tidigare kampanjchefen Paul Manafort, har åtalats i utredningen. Trumps tidigare säkerhetspolitiske rådgivare Michael Flynn har erkänt att han ljugit för FBI om kontakter med Ryssland.

Muellers utredare har den senaste tiden kommit allt närmare Vita huset. Förra veckan intervjuade de USA:s justitieminister Jeff Sessions.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.