President Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon. Foto: TT

Steve Bannon har kallats till att vittna om Rysslandsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps förre chefsrådgivare Steve Bannon vägrade på tisdagen att svara på frågor i representanthusets underrättelseutskott. Enligt en ledamot i utskottet har han belagts med munkavle.

– Det här var första gången som vi såg ett vittne vägra att svara på frågor på order av Vita huset, säger demokraten Adam Schiff.

Förra veckan kallades Bannon att vittna inför en åtalsjury, utsedd av åklagaren Robert Mueller, uppger en källa för New York Times. Han är den första personen som tillhört presidentens närmaste krets som blir kallad till åtalsjuryn, skriver New York Times.

Under tisdagen vägrade Bannon att svara på frågor i representanthusets underrättelseutskott, erfar nyhetssajten Politico. Frågorna omfattade Bannons tid i Trumps övergångsteam, tiden i Vita huset och efteråt, skriver The Guardian.

Hans vägran retade upp ledamöter som direkt utfärdade en formell kallelse till Bannon att på nytt vittna inför utskottet.

Enligt den demokratiska utskottsledamoten Adam Schiff uppgav Bannon att han hade blivit beordrad av presidenten att hålla tyst. Schiff menar att det var första gången som ett vittne belagts med munkavle från Vita husets sida.

Hanteras annorlunda

Robert Mueller utreder eventuella kopplingar mellan Ryssland och det amerikanska presidentvalet 2016.

Det är oklart varför Bannon hanteras annorlunda än det tiotal företrädare för Trumpadministrationen som tidigare frågats ut av Muellers utredare. De har inte fått någon formell kallelse och har inte behövt vittna inför jury.

Det kan vara ett tecken på att utredningen går in i ett intensivare skede, eller helt enkelt en förhandlingstaktik, skriver tidningen. Mueller kommer troligen att låta Bannon slippa juryn om han i stället låter sig frågas ut av utredarna under mindre formella former, tror tidningens källa.

Inför utfrågningen förmodades Bannon få frågor om uttalanden han gjort i den kontroversiella nya boken ”Fire and Fury”.

I boken beskriver Bannon bland annat ett möte mellan Trumps kampanjstab och representanter för Rysslands regering i juni 2016 som ”landsförräderi”. I mötet deltog Trumps son Donald Trump junior, svärsonen Jared Kushner och valkampanjens ordförande Paul Manafort.

Sparkad av Trump

Bannon var ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj under valrörelsens sista självande månader 2016. Efter segern utsåg Trump honom till chefsstrateg i Vita huset, en post han avskedades från i augusti.

Då återgick han till den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart News, som han tidigare varit chef för. I ljuset av de kontroversiella uttalandena i ”Fire and Fury”, som bland annat väckte ilska hos presidenten, tvingades han dock lämna även Breitbart News.

Även Trumps tidigare kampanjchef Corey Lewandowski väntas i dag vittna inför kongressutskottet.

Bakgrund: Steve Bannon

Stephen ”Steve” Bannon föddes 1953 i en demokratisk arbetarklassfamilj i Norfolk i Virginia. Efter att han gått ut college tog han värvning i flottan. Under fyra år tjänstgjorde han utomlands på en jagare och deltog bland annat i USA:s insats under gisslankrisen i Iran 1979.

Efter examen från Harvard Business School fick han jobb på investmentbanken Goldman Sachs och 1990 startade han ett eget investmentbolag. Han satsade pengar i medie- och filmbranschen och flyttade till Los Angeles. Genom framgångsrika tv-serier som Seinfeld arbetade han ihop en förmögenhet.

När Bannon 2004 gjorde en hyllningsdokumentär om sin politiska idol, expresidenten Ronald Reagan, fick den konservativa högern upp ögonen för honom. Han gjorde senare dokumentärer om den konservativa Tea Party-rörelsen och tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin.

2012 tog han över Breitbart News, som han själv beskrivit som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

Bannon blev ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj i augusti 2016. Efter valsegern i november utsåg Trump honom till sin chefsstrateg. Bannon anses ha haft ett stort inflytande på Trumps isolationistiska världssyn och ska vara en av arkitekterna bakom Trumps kritiserade inreseförbud för människor från i huvudsak muslimska länder. Men det ryktades även om en konflikt med Trumps svärson.

Bannon avskedades i augusti 2017. Då återgick han till Breitbart News samt förklarade krig mot det republikanska politiska etablissemanget. I januari tvingades han dock lämna nyhetssajten i ljuset av kontroversiella uttalanden i författaren Michael Wolffs nya bok ”Fire and Fury”. I boken anklagar Bannon bland andra Trumps son för landsförräderi samt ifrågasätter presidentens psykiska stabilitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.