Anders W Jonsson och Sofia Åkerman i Agenda. Foto: SVT

”Det behövs mycket bättre kunskaper”

Uppdaterad
Publicerad

Kunskaperna om kvinnor med självskadebeteende måste bli mycket bättre inom vården. De ligger i dag ungefär på samma nivå som kunskaperna om anorexi för 20 år sedan, sade Centerpartiets Anders W Jonsson i Agenda.

Socialstyrelsens senaste siffror visar att det blivit allt vanligare att unga kvinnor som tvångsvårdas inom psykiatrin spänns fast i bältessäng. Det förekommer också att de placeras på rättspsykiatriska avdelningar, tillsammans med kriminella.

– Det här är helt oacceptabelt. Det har dragits igång ett gansk stort självskadeprojekt nu, med Sveriges kommuner och landsting och regeringen, jag hoppas mycket på det. Kunskap och utbildning behövs, sade Anders W Jonsson, som är läkare och ordförande i riksdagens socialutskott.

Sofia Åkerman, sjuksköterska och författare till böcker om självskadebeteende, höll med om att kunskaperna måste förbättras.

– Det pratas mycket om att de här kvinnorna är en svår grupp men det får inte bli en ursäkt för att det ser ut så här. Man måste satsa på mer kunskap för att förbättra vården, den står i inte i proportion till behoven, sade hon.

Hur lång tid kan det ta innan det kommer bättre vård?

– Det kan säkert ta många år. Svensk sjukvård är trög. Men vi måste se till att få in utbildning som gör att man kan hitta de här kvinnorna tidigare, för gör man det finns det effektiva behandlingsmetoder, sade Anders W Jonsson.

Ett sätt att snabbare få en bättre vård vore att utveckla en nationell specialistenhet som kan ta emot de svårast sjuka, menade Sofia Åkerman.

– Det är inte acceptabelt att vänta flera år, sade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet