Det gäller vid inställd resa

Uppdaterad
Publicerad

UD:s reseavrådan fortsätter gälla över en stor del av sommaren och många tvingas att tänka om kring utlandssemestern.

Maria Wiezell, expert på konsumenträtt, förklarar vad som gäller för dig med redan bokad resa.

– Det kan vara en stor risk att resa till ett land när det finns en avrådan, säger Wiezell.

Idag kom beskedet att utlandsresor till alla länder avråds till och med den 15 juli. Många besvikna semesterfirare har säkert behövt konstatera att den planerade resan inte blir av samtidigt som de undrar vad som händer med pengarna för en redan bokad resa. 

Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Sveriges konsumenter, reder ut vilken ersättning du har rätt till. 

Coronapandemin

Olika regler för olika resetyper

– Om du har bokat en paketresa, det vill säga resa och boende eller en resa inklusive turisttjänst så har du alltid rätt att avboka och få pengarna tillbaka inom 14 dagar, säger Wiezell och fortsätter:

– Om du däremot har en reguljär flygbiljett (om du endast har bokat flygbiljett utan exempelvis boende eller turisttjänst, reds. anm) så måste du kolla villkoren för den flygresan. Det är inte samma skydd med reguljära resor utan då tittar man på villkoren för just den biljetten.

Maria Wiezell förklarar att även om du har bokat en reguljär flygbiljett, så har du oavsett villkor rätt att få pengar tillbaka för biljetten om flygningen skulle ställas in. Men om planet lyfter, reseavrådan eller ej, så måste du se över villkoren. 

Flygbolagen kan ha rätt att frångå avtal

Då situationen vi befinner oss i nu är unik så är det svårt att veta hur praxis kommer att se ut, menar Maria Wiezell, men många flygbolag kan komma att hävda “force majeur”.

– Force majeur är en händelse man inte kan förutse och då kan bolagen ställa in den bokade resan. Men oavsett så måste flygbolagen betala tillbaka pengarna för flygningen som inte blev av. Men bolagen slipper kostnader på följdskador som till exempel hotellrum som du inte kan använda eller den schablonmässiga ersättningen, en eg-förordning, som  är  250,  400 eller 600 euro, beroende på flygsträcka, som vanligtvis betalas ut när en flygresa ställs in.

”Kan vara stor risk att resa trots avrådan”

Att resa till ett land då det finns en avrådan kan innebära en stor risk, menar Maria Wiezell. 

– Reser du trots att det finns en avrådan från UD så gäller inte din reseförsäkring. Blir du då sjuk så kan det bli extremt dyrt om du exempelvis behöver vård eller ta ett ambulansflyg hem. 

Täcker inte hemförsäkringen det?

-Reseskyddet i hemförsäkringen täcker om du blir sjuk på plats, men inte om du rest iväg trots att UD har avrått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet