Ingrid Elam, litteraturkritiker på SVT, anser att kungen borde upplösa hela Svenska Akademien. Foto: SVT

Litteraturkritikern: ”Kungen borde byta ut Svenska Akademiens ledamöter”

Uppdaterad
Publicerad

Kungen borde, i egenskap av högste beskyddare av Svenska Akademien, verka för att Akademiens ledamöter byts ut. Det föreslog Ingrid Elam, litteraturkritiker på SVT, i söndagens Agenda. Samtidigt har kungen nu träffat Svenska Akademiens ständiga sekreterare, Sara Danius, för att tala om den senaste tidens turbulens.

– Det är en fråga om legitimitet för en känd och viktig institution i Sverige som står på spel och klyftan som öppnats visar att det är en väldigt stor kris, sade Ingrid Elam i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Även förläggaren Svante Weyler tycker det är en idé som inte verkar helt orimlig.

Krisen i Svenska Akademien

– Det förefaller som ett mycket mer realistiskt förslag än att låta den här graven öppnas, menar han.

Kungen och Sara Danius i möte

Sedan tre ledamöter i den anrika kulturinstitutionen under fredagen valde att lämna arbetet i Svenska Akademien – vilket gjorde att totalt fem stolar av 18 nu står oanvända – bad kungen i lördags institutionens ständige sekreterare Sara Danius om ett möte.

Hovets informationschef Margaretha Thorngren bekräftar för SVT Kulturnyheterna att ett sådant möte hölls under söndagen.

– I och med att kungen är beskyddare av Akademien så åligger det Akademien att informera beskyddaren om viktiga händelser, och det får man väl beteckna de senaste dagarnas läge som, säger hon.

Margareta Thorngren vill inte närmare kommentera vad som sades under söndageftermiddagen, men säger till Kulturnyheterna att mötet var konstruktivt.

– Det här var ett enskilt samtal dem emellan och därför kan vi inte uttala oss om det. Men det var ett konstruktivt möte om den uppkomna situationen, säger hon.

Stridsberg överväger att lämna

Sedan avhoppen har även ledamoten Sara Stridsberg, i ett mejl till TT, berättat att hon överväger att lämna sin plats i Akademien.

Krisen bottnar i de interna slitningar som har uppstått i Akademien som en följd av turerna kring den så kallade kulturprofilen.

Se hela samtalet mellan Ingrid Elam och Svante Weyler i Agenda i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet